Kardiyovasküler işlemlerde görüntüleme - Vatansever Ağca, Fahriye; Babur Güler, Gamze; Gürsoy, Mustafa Ozan; Özden, Özge; Al, Ertan Andaç; Altın, Mert Pehlivan; Can, İrem Dilara; Emren, Sadık Volkan; Demir, Ömer Furkan; Derviş, Emir; Dinçer, İrem; Kahveci, Gökhan; et al. (Türk Kardiyoloji Derneği, 2022)
Doğum sırasındaki fizyolojik değişimlerle kapanması öngörülen foramen ovale erişkin populasyonun yaklaşık %75’inde tamamen kapanmış olarak izlenirken, %25’inde ise kapanmaz ve patent foramen ovale (PFO) olarak varlığını sürdürür.1 PFO, serebrovasküler olay dahil birçok patoloji (auralı migren, dalgıçlarda dekompresyon hastalığı vs.) ile ilişkilendirilmiştir. İskemik inmelerin %25’inde standart tanısal değerlendirmeye rağmen bir neden bulunamaz ve bu grup kriptojenik inme olarak adlandırılır. PFO ve kriptojenik inme arasındaki patofizyolojik ilişki paradoksal embolizm, PFO içerisinde meydana gelen trombüs, sol atriyal disfonksiyon ve atriyal aritmiler gibi nedenlere bağlı olabilir. Epidemiyolik veriler ve klinik gözlemsel çalışmalar, PFO kapatılmasıyla inme rekürrenslerinin azaldığını gösteren randomize kontrollü çalışmalar tarafından kuvvetle desteklenmektedir.2 PFO’nun tanısında ve perkütan tedavisinde çoklu görüntüleme yöntemleri önem arz etmektedir.
Archives of the Turkish Society of cardiology
Keywords: Görüntüleme; Kardiyovasküler İşlemler