Yenidoğan döneminde hiperbilirubinemi olgularının araştırılması - Aytekin, Mehtap (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Yenidoğan bebeklerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri yenidoğan sarılığıdır. Bu araştırmada yenidoğan yoğun bakımda hiperbilirubinemi nedeniyle tedavi gören bebeklerde hiperbilirubinemiye neden olabilecek etkenlerin araştırılması ve hiperbilirubinemili bebeklerin özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 2014 yılı içerisinde hiperbilirubinemi nedeniyle tedavi gören 53 bebek çalışmaya alınmıştır. Bebekler ile ilgili bilgiler veri toplama formuna kaydedilmiştir. Bu formda; bebeklerin adı, doğum tarihi ve saati, doğum kilosu, doğum haftası, doğum şekli, cinsiyeti, sarılığın başladığı tarih, kan uyuşmazlığı, laboratuar sonuçları, hastanede kalış süreleri, tedavi yöntemi, yatış tanıları ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Verilerin analizi SPSS 22 programı ile yapılmış ve % 95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Çalışmamızda hiperbilirubinemi ile başvuran erkek bebeklerin kızlara göre oranın 2.1 kat daha fazla olduğu görülmüştür. Doğum haftasına göre 36 hafta ve üstü olan bebeklerin indirekt bilirubin değerlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Hastalık tanılarına göre değerlendirildiğinde; sadece yenidoğan sarılığı ile yatan bebeklerin yatış sürelerinin sarılık yanı sıra başka sorunları da olanlara göre daha kısa olduğu görülmüştür. Bebeklerde sarılığın fark edildiği gün arttıkça indirekt bilirubin değerlerinin de arttığı görülmüştür. Yenidoğan döneminde bebeklerin sık gözlenmesi ve sarılık farkedildiğinde sağlık kuruluşuna geç başvurmamaları için ailelerin bilgilendirilmesi önerilmektedir.

One of the most common health problems during neonatal period is neonatal jaundice. In this study, we aimed to determine the causes and parameters associated with neonatal hyperbilirubinemia among newborns hospitalized for hyperbilirubinemia in Neonatal Intensive Care Unit. The study group consisted of 53 neonates treated for hyperbilirubinemia in 2014 in Şanlıurfa Obstetrics and Gynecology Hospital Neonatal Intensive Care Unit. . Information about the babies are saved by using a data collection form. The parameters included in this form were; The name of the baby, birth date, birth time, birth weight, gestational age, type of delivery, sex, the date when the jaundice began, presence of blood incompatibility, laboratory results, duration of hospital stay, treatment method and the diagnosis at the time of admission. Data analysis was performed with SPSS 22 program and working with the 95% confidence level. According to our study, male infants with hyperbilirubinemia were 2.1 times more than girls. Indirect bilirubin levels were higher in infants whose gestational ages were above 36 weeks. When analyzed according to the diagnosis, the duration of hospital stay of infants with neonatal jaundice were found to be shorter. And also it is observed that, the value of indirect bilirubin increased when the day that bilirubin appeared was increased. It is recommended to observe newborns closely for jaundice and to admit to a health care provider in case of neonatal jaundice as soon as possible.
Investigation of neonatal hyperbilirubinemia
Keywords: Hiperbilirubinemi; Sarılık; Yenidoğan; Etyoloji; Fototerapi; Hyperbilirubinemia; Jaundice; Newborn; Etiology; Phototherapy