Servikal disk hernisi nedeniyle opere edilen hastaların operasyon öncesi servikojenik baş ağrısının sıklığı ve operasyon sonrası değişiminin değerlendirilmesi - Gündağ Papaker, Meliha; Üşen, Ahmet (My University, 2020)
Amaç: Servikojenik baş ağrısı (SBA) popülasyonun %2,5-4,1 kadar kısmını etkilemektedir. Tanı ve yönetimi zor olup etyopatogenezi henüz tam anlaşılmamıştır. Bu çalışmamızda servikal disk hernisi (SDH) nedeniyle opere ettiğimiz hastalarda SBA sıklığı ve ameliyat sonrası düzelme oranlarının araştırılması amaçlanmıştır. Metod: 2012-2019 yılları arasında SDH nedeniyle kliniğimizde ameliyat edilen 51 hasta retrospektif olarak tarandı. Hastalarda SBA Uluslararası Baş Ağrısı Derneği (ICHD-3) tanı kriterleri kullanılarak değerlendirildi. Operasyon öncesi ve sonrası nörolojik muayeneleri, ağrı skorları (vizüel analog skala [VAS] ile) değerlendirildi. Operasyon tekniği kaydedildi. Bulgular: 38 (%74,5) kadın ve 13 erkek (%25,5) olmak üzere toplam 51 hasta çalışmamıza dahil edildi. Ortalama yaş 45,76 ± 11,56 ve ortalama takip süresi 30,40 ± 32,31 aydı. Hastaların 41’inde (%80,4) tek seviye, 10’unda (%19,6) multipl seviyede SDH mevcuttu. Hastalarda %25,5 oranında SBA saptandı. Bu hastaların operasyon öncesi ve sonrası VAS puanlarındaki düşüş ortalama 5,54 ± 4,46’ydı (p<0.01). Sonuç: SBA etyopatogenezi henüz tam anlaşılmamış olup, ilk muayenede tanı ve tedavisi zordur. Çalışmamız SDH olan hastaların dörtte birinden fazlasında şiddetli SBA olduğu ve operasyon sonrası ağrı skorlarının belirgin olarak azaldığını göstermiştir.

Objective:Cervicogenic headache (CH) affects between 2.5% to 4.1% of the whole population. As its diagnosis and management are difficult, its etiopathogenesis is not completely understood. In the current study, we aimed to investigate the prevalence and the postoperative improvement rate in our operated patients with cervical disc herniation (CDH). Methods: Medical records were retrospectively reviewed for 51 patients who underwent surgical treatment for CDH at our institute from 2012 to 2019. The patients were evaluated according to the diagnostic criteria of the international Headache Society (ICHD-3). Pre- and postoperative neurological examination and pain scores were recorded. Pre- and postoperative pain severity was assessed via (pain visual analog scale[VAS]).The surgical techniques were recorded. Results: A total of 51 patients, 38 (74.5%) females and 13 (25.5%) males, were included in our study. The mean age was 45.76 ± 11.56. The patients were followed-up with an average of 30.40 ± 32.31 months. 41 (80.4%) patients were operated for one CDH level, and the remaining 10 patients (10.6%) were operated for multiple CDH levels. CH was observed in 25.5% of our patients. The mean improvement regarding the differences between pre- and postoperative VAS scores 5.54 ± 4.46 (p <0.01). Conclusions: The diagnosis and examination of the CH at the first time is difficult. The etiopathogenesis of CH can be interpreted by discogenic, convergence and sensitization-desensitization theories. We observed that more than a quarter of our patients with CDH were involved with severe CH. Postoperative pain scores were significantly reduced.
Keywords: Vizüel Analog Skala; Servikojenik Baş Ağrısı; Servikal Disk Hernisi; Visual Analog Scale; Cervicogenic Headache; Cervical Disc Herniation