Tek çıkış noktasından kaynaklı farklı PVC'lerin başarılı tedavisi - Güneş, Hacı Murat; Güler, Ekrem; Kılıçarslan, Fethi (My University, 2016)
Farklı bir merkezde prematür erken ventriküler vuru (PVC)’ları nedeniyle ablasyon tedavisi uygulanmış olan, 31 yaşındaki kadın hasta çarpıntı şikayetiyle tarafımıza başvurdu. Ritm holterde 4 farklı morfolojiye sahip 8058 adet erken vuru saptandı (Resim 1). Ekokardiyografi de genişlemiş sol ventrikül, ejeksion fraksiyonu %55 saptandı. Kardiyak manyetik rezonans (MR)’ta ejeksion fraksiyonu %47 idi. PVC en sık rastlanan ve genellikle iyi seyirli bir aritmi olmasına rağmen, kardiyomiyopati gelişebilmektedir (1). Hastamızın hem semptomatik olması hem de kardiyomiyopatiye gidiş saptanması üzerine kateter ablasyonu planlandı. En-site yöntemiyle elektromekanik haritalama sistemi kullanıldı. Farklı morfolojideki erken vurular hep sol ventrikül bazal duvarının lateral bölümüne yakın bölgelerde erken aktivasyon alınıyordu (Resim 2). Bu bölgeye radyofrekans (RF) uygulandı.
Treatment of different PVC's from same exit point
Keywords: Cerrahi; PVC; Aynı Çıkış Noktası; Surgery; PVC; Same Exit Point