Ege yöresinde yetişen bazı önemli tıbbi bitkilerin kadim tıpta, halk tıbbında ve bugünkü araştırmalardaki yerinin karşılaştırmalı incelenmesi - Tanrıkulu, Nazım (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada Ege bölgesinde yetişen 25 tıbbi bitkinin (Artemisia absinthium, Rosmarinus officinalis, Achillea millefolium, Nigella sativa, Laurus nobilis, Malva sp., Althaea sp., Vitex agnus-castus, Cichorium inthybus, Tilia platyphyllos, Urtica sp., Valeriana officinalis, Rosa canina, Cistus creticus, Origanum majorana, Myrtus communis, Glycyrrhiza glabra, Sambucus nigra, Melissa officinalis,Viscum album, Pistacia lentiscus, Hypericum perforatum, Plantago lanceolata, Matricaria recutita, Arum maculatum) belirlenen kadim eserlerdeki kullanım geçmişleri ve amaçları temel alınarak, bu geçmiş ve amaçların halk tıbbındaki kullanımı ve günümüz bilimsel çalışmalarında ne kadarının bir karşılık bulunduğunun tespiti, analizi ve ilaç geliştirme çalışmalarıdaki öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, belirlenen 25 tıbbi bitkinin %84'lük bir oranla halk tıbbı ve günümüz bilimsel çalışmalarında kabul gördüğü ortaya çıkmıştır, elde edilen bulgular ortak kullanım ve farklı kullanım olmak üzere karşılaştırma yapılmıştır.

In this study, 25 medicinal plants will be researched (Artemisia absinthium, Rosmarinus officinalis, Achillea millefolium, Nigella sativa, Laurus nobilis, Malva sp., Althaea sp., Vitex agnus-castus, Cichorium inthybus, Tilia platyphyllos, Urtica sp., Valeriana officinalis., Rosa canina, Cistus creticus, Origanum majorana, Myrtus communis, Glycyrrhiza glabra, Sambucus nigra, Melissa officinalis,Viscum album, Pistacia lentiscus, Hypericum perforatum, Plantago lanceolata, Matricaria recutita, Arum maculatum) and the aim is to be determine the use of these past and in traditional use which given option to determine how much of a response is found in today's scientific studies, to analyze their importance in medicine development studies. As a result of the research, it was revealed that the determined 25 medicinal plants were accepted in medicine and today's scientific studies with a rate of 84% the findings obtained were examined in two different aspects as common use and different use and a comparison was made.
A comparative study of various medicinal plants of the aegean region in ancient folk medicine and present medical research
Keywords: Etnobotanik; Etnofarmakoloji; Fitoterapi; Geleneksel Tıp; Halk İlaçları; Halk Tıbbı; Osmanlı Tıbbı; Tıbbi Bitki; Tıp Tarihi; Ethnobotany; Ethnopharmacology; Phytotherapy; Traditional Medicine; Folk Remedies; Folk Medicine; Ottoman Medicine; Medicinal Plant; Medical History