Normal doğum yapan primipar annelerin erken doğum sonu dönemde emzirme başarısı ve etkileyen faktörler - Gönenli, Selma (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Doğum sonu erken dönemde özellikle ilk doğumunu gerçekleştiren anneler için sağlıklı anne bebek ilişkisi ve başarılı emzirmenin temelleri atılır. Bu süreç annenin emzirmeye ilişkin bilgi ve becerisini kullanmayı, yaşadığı sorunlarla baş etmeyi öğrendiği ve bebeğinin sorumluluğunu üstlendiği bir süreçtir. Bu çalışmada ilk kez anne olan kadınların emzirme davranışlarının ve etkileyen faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma İstanbul Anadolu yakasında bir devlet hastanesinin doğum ünitesinde yapılmıştır. Çalışmaya, ilk doğumlarını yapan, sistemik bir hastalığı olmayan, bebekleri 37 hafta/üzeri ve 2500 gr./üzeri doğan, konjenital anomalisi olmayan anneler alınmıştır. Verilerin toplanmasında bilgi formu ve LATCH emzirme tanılama ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan annelerin %93.88'i 18-22 yaş grubunda, %96.76'sı çalışmayan, %92'si ilköğretim mezunudur. Annelerin büyük bir kısmının (%99.28) emzirme ile ilgili bilgi aldıkları, %93.88'nin ebe-hemşireden alınan bilgiler olduğu, %93.17'sinin ilk emzirmeyi 0-30dk arasında yaptığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların %95.68'i bebeğinin acıktıklarını birden fazla işaretle anlayabildiklerini, tamamı anne sütünün bebeği hastalıklara karşı koruduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca annelerin çoğunluğu (%97.48) emzirirken çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını, %97.12'si taburculuktan sonra emzirme izlem ve danışmanlık istediklerini belirtmişlerdir. Çalışmaya katılan hiçbir anne LATCH emzirme tanılama ölçeğinden 10 tam puan alamamıştır. En yüksek puanı alanlar (8 puan) %59.71, en düşük puanı alanlar (6 puan) %1.08, puan ortalaması ise 7.9 olarak tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan annelerden 28 yaş ve üzeri, üniversite mezunu, emzirme ile ilgili endişe duyan annelerin puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05).

Early postpartum, especially for mothers giving her first birth, is a vital period when a healthy relationship between the mother and infant and successful breastfeeding are founded, the mother learns how to use knowledge and skills about breastfeeding and deal with the problems and she takes the responsibility for her infant. The sample of the study is from a public hospital which has the most vaginal birth unit at Anatolian side of Istanbul. We included the babies in the study, who were born after 37'th week of pregnancy, not having congenital anomaly and who were born as 2500 gr. and over. Research consists of 278 primipar women, having any systemic discomfort. LATCH breasfeeding diagnostic scale and data forms were used to evaluate to the mother's breastfeeding success. 93.88% of the mothers in the research are in the 18-22 age gruop, 96.76% of them are unemployed and 92% of them are primary school graduate. It is revealed that the large proportion of mothers (99.28%) have obtained information about breastfeeding from any source and 93.88% of it is from the health personel (midwives/nurses), 93.17% of the mothers have breastfed the babies in first 0-30 minutes. 95.68% of the mothers participating in the research have expressed that they can understand when the baby feels hungry with multiple signs and all of them have stated that the mother's milk protects the baby against the illness. Furthermore, most of the mothers (97.48%) have expressed that they have some problems while breastfeeding and 97.12% of them want monitoring and counseling about breasfeeding after being discharged. None of the mothers who participated in the study could get 10 full points from the LATCH breastfeeding diagnostic scale.
Breastfeeding success of the primipar mothers who had a normal birth in the period of early postpartum and the factors affecting it
Keywords: Anne Sütü; Emzirme Başarısı; Laktasyon; LATCH; Primipar; Breastfeeding Success; Lactation; LATCH; Mother Milk; Primipar