Tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda faktör XII aktivitesinin değerlendirilmesi - Karaca, Nilay; Aktün, Lebriz Hale (Bezmialem Vakıf Üniversitesi, 2018)
Amaç: Amacımız tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda faktör XII aktivitesinin aPTT ölçümüyle değerlendirilmesidir. Yöntemler: Bu çalışma 2014-2016 yılları arasında tekrarlayan düşük problem ile kliniğimize başvuran toplam 145 hastada yapıldı. Dahil olma kriterleri olarak 12. gebelik haftasının altında ardışık 2 tane ya da ardışık olmayan 3 tane düşük hikayesi olan hastalar alındı. Faktör XII aktivitesi aPTT bakılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 145 tekrarlayan düşükleri olan kadınların ortalama yaşları 28.4 (±7.6) ve ortalama düşük sayısı ise 2 olarak tespit edildi. Ortalama Faktör XII aktivitesi % 106.19±33.62 (90-200) bulundu. Hastaların %6,8'inde (n=10) faktör XII aktivitesi %60 dan küçük olarak bulundu. Faktör XII aktivitesi %35'in altında toplam 3 vaka vardı. %93,2 (n=135) hastada faktör XII aktivitesi %60'dan büyük olarak bulundu. Sonuç: Tekrarlayan düşükleri olan vakalarda rutin trombofilik faktörlerin araştırılması sırasında en azından aPTT ölçümününde yapılması tanı açısından faydalı olabilir. Uzamış aPTT si olan kadınlarda açıklayıcı bir sebep yoksa, her ne kadar nadir de olsa faktör XII bakılması önerilebilir.

Objective: Our aim is to evaluate factor XII activity in women with recurrent miscarriages by active partial thromboplastin time (aPTT) measurement. Methods: This study was conducted in 145 patients admitted to our clinic with recurrent miscarriages between 2014 and 2016. The inclusion criteria were two consecutive or three non-consecutive miscarriages in low-grade patients under the 12th gestational week. Factor XII activity was assessed by aPTT. Results: The mean age of women with 145 recurrent miscarriages included in the study was 28.4 (±7.6) years and the mean number of abortions was 2. The mean factor XII activity was 106.19±33.62% (range, 90-200). Factor XII activity was found to be <60% in 6.8% (n=10) of the patients. There were a total of three cases with <35% factor XII activity. Factor XII activity was found to be >60% in 93.2% (n=135) of the patients. Conclusion: In the case of recurrent miscarriages, at least aPTT measurement during routine thrombophilic factors may be useful for diagnosis. Investigation of factor XII may be suggested to the patient have prolonged aPTT.
Evaluation of factor XII activity in women with recurrent miscarriages
WOS: 000449522300008
Keywords: Tekrarlayan Düşükler; aPTT; FaktörXII; Recurrent Miscarriages; aPTT; Factor XII