Hipoplastik sol kalp sendromlu bebeklerin aort anatomisinin ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi ve peroperatif görüntüleme bulguları ile değerlendirilmesi - Aşudu, Gülüzar (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Kompleks kardiyak anomalili yenidoğanların aorta, pulmoner arter ve patent ductus arteriosus (PDA) gibi majör vasküler yapıları ve dallarının kantitatif değerlendirilmesi klinik sonuçların geliştirilmesi için çok değerlidir. Bu çalışmada pre-operatif transtorasik ekokardiyografi (TTE), bilgisayarlı tomogrfi (BT) ölçümleri ile peroperatif dönemde alınan gerçek anatomik ölçümler arasındaki korelasyon düzeyinin belirlenmesi planlanmıştır. Hipoplastik sol kalp sendromu (HLHS) tanısı almış yenidoğan hasta grubunda (n=10, 22.3 gün ± 16.31, 3.4 kg ± 0.6 ) aorta (aortik annulus, sinotubuler junction, aorta asendan, transfer arcus aorta, isthmus aorta ve aorta desendan), pulmoner arter (ana pulmoner arter, sağ ve sol pulmoner arter) ve patent ductus arteriosus lokasyonlarında gerçekleştirilen (toplam 11 bölge) TTE ve BT ölçüm değerleri, peroperatif dönemde alınan cerrahi ölçümlerle karşılaştırılarak korelasyon düzeyleri incelenmiştir. İncelenen her bir lokalizasyon için BT görüntülemesi ile cerrahi ölçüm verileri 'mükemmel' r = 0.75-1.00 korelasyon gösterirken, TTE ölçümleri ile cerrahi ölçümler, aortanın sadece ilk üç segmenti için 'mükemmel' r =0.75-1.00 korelasyon göstermiştir. Sağ pulmoner arter konumunda TTE verileri ile cerrahi ölçüm verileri arasındaki korelasyon 'çok iyi' r = 0.70-0.75 düzeyinde kalmıştır. PDA bölgesindeki değerler incelendiğinde TTE ve BT ölçümleri arasında çok anlamlı farklılıklar saptanmaktadır. PDA çap değerlendirilmesinde r=0.60, korelasyon düzeyi 'orta' olarak; uzunluk değerlendirilmesinde ise r= 0.11, korelasyon düzeyi 'önemsiz-düşük' olarak saptanabilmiştir. Yenidoğan ve düşük ağırlıklı kompleks kardiyak patolojisi olan bebeklerde aorta ve pulmoner arter gibi majör vasküler yapıların ölçümlerinde BT görüntülemesi yüksek güvenilirlikte bilgi sağlayan değerli bir modalitedir. PDA çap ve uzunluk ölçümlerinde TTE pre-operatif ölçümlerle düşük korelasyon göstermektedir.

Quantitatif evaluation of major vascular structures and their branches (aorta, pulmonary artery and patent ductus arteriosus) in newborns with complex cardiac anomalies has an impact on the amelioration of prognosis, and clinical results. Our study aims to investigate the correlation level between transthoracic echocardiography (TTE), computed tomography (CT) generated dimensions and peroperative measurements of major vascular structures in newborns (n=10, 22.3 days ± 16.31, 3.4 kg ± 0.6) with hypoplastic left heart syndrome (HLHS). A total of 11 region (at the aorta: aortic annulus, sinotubular junction, ascending aorta, transfer arcus aorta, isthmus aorta and, descending aorta; at the pulmonary artery: main pulmonary artery, left pulmonary artery and, right pulmonary artery; and at the patent ductus arteriosus (PDA): PDA and length) was measured by TTE, CT and, peroperatively. For every single region examined, BT data and peroperative measurements were in 'perfect' r= 0.75-1.00 correlation. TTE examinations showed 'perfect' r=0.7501.00 correlation for only 3 aortic region (aortic annulus, sinotubular junction, ascending aorta), 'very good' r=0.70-0.75 for the right pulmonary artery, and 'moderate' r= 0.60-0.70 for PDA diameter and 'fair' r=0.40-0.60 for PDA length. CT is an important modality for the quantitative evaluation of major vascular structures in newborns with complex cardiac pathologies. TTE appears to have a low sensitivity for the quantitative evaluation of PDA dimensions in newborn patients with HLHS.
Evaluation of aortic dimensions by echocardiography,computed tomography and peroperativemeasurements in patients with hypoplastic left heartsyndrome
Keywords: Aorta; Bilgisayarlı Tomografi; Ekokardiyografi; HLHS; Ölçüm; Aorta; Computed Tomography; Echocardiography; HLHS; Measurement