Kronik periodontitisli hastalarda kök kanal tedavisinin marjinal kemik seviyesine etkisi - Kara Tuncer, Aysun; Şimşek, Selen Burçak (My University, 2013)
Amaç: Periodontitis esas olarak mikrobiyal dental plağın neden olduğu lokal ve sistemik faktörlerin de rol aldığı, alveoler kemikte yıkıma neden olan kronik bir enflamasyondur. Restorasyonlar ve kök kanal tedavisi periodontal yıkıma neden olabilecek lokal risk faktörleri olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı periodontitis hastalarında kök kanal tedavisinin marjinal kemik seviyesine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kronik periodontitis teşhisi konulmuş hastalara ait ortopantomograf filmler incelenerek kök kanal tedavili büyük azı dişler simetriğinde kök kanal tedavisi yapılmamış, aynı koronal restorasyona sahip dişler ile kıyaslanarak mesiyal ve distal taraflardaki marjinal kemik seviyeleri ölçülmüştür. Bulgular: Kök kanal tedavili dişler ile kök kanal tedavisi uygulanmayan restorasyonlu dişlerin mesiyal ve distal kemik seviyesi ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Sonuç: Kronik periodontitisli hastalarda ideal kök kanal tedavisinin marjinal kemik seviyesi üzerinde direkt etkisi olmadığı gösterilmiştir

Purpose: Periodontitis is a chronic inflammation mainly caused by dental plaque; local and systemic factors may also be involved in chronic inflammation that causes destruction of the alveolar bone. Restorations and root canal treatment is seen as a local risk factors that may cause destruction of the periodontal bone. The aim of this study was to investigate radiographically the effect of root canal treatment on periodontal bone level in periodontitis patients. Material and Methods: Bone level of endodontically treated tooth and its contra-lateral tooth without root canal treatment at the mesial and distal sides of these teeth was scored. Results: No difference was found statistically between the periodontol bone level of endodontically treated tooth and its contralateral tooth without root canal treatment (p>0.05). Conclusion: It was determined that adequate root canal therapy in patients with chronic periodontitis did not have a direct impact on the marginal bone level.
Effect of root canal treatment on marginal bone levels of chronic periodontitis patients
Keywords: Kronik Periodontitis; Kök Kanal Tedavisi; Marjinal Kemik Seviyesi; Chronic Periodontitis; Root Canal Treatment; Marginal Bone Level