Pediküllü rektus abdominis kas deri flebinin uyluk ve sırt defektlerinde kullanımı - Duymaz, Ahmet; Karabekmez, Furkan Erol; Keskin, Mustafa (Turkish Association of Trauma and Emergency Surgery, 2014)
AMAÇ: Daha önce tanımlanmış, fakat az kullanılan “ekstended” veya vertical rektus abdominis muskulokutan (“Ekstended” RAM, VRAM) fleplerinin çok nadir endikasyonlardaki kullanımları incelendi. GEREÇ VE YÖNTEM: Beş hastada, 28x8 ile 35x10 cm ebatlarında cilt adası içeren flepler kullanıldı. Dört flep uyluk ve diz proksimal bölgedeki defekt onarımları için inguinal ligamentin altından, bir flep lomber gölgedeki defekt onarımı için transabdominal olarak defekt alanlara taşındı. BULGULAR: Hiçbir olguda flep kaybı görülmedi. Bir olguda yara yeri enfeksiyonu gelişti ve cerrahi ile tedavi edildi. Uyluk ve lomber bölge defektleri onarımlarında düşük komplikasyon oranlarıyla “ekstended” RAM ve VRAM fleple başarılı transfer gerçekleştirildi ve çok güvenli ve uygun bir seçenek olduğu sunuldu. SONUÇ: Avantajları bol miktarda ve iyi kanlanan doku taşımasını sağlar, flep kolay ve hızlı hazırlanır ve mikrocerrahi deneyimi gerektirmez.

BACKGROUND: A series of previously described but rarely used variations of the pedicled, extended or vertical rectus abdominis musculocutaneous flap ( Extended RAM, VRAM) were reviewed. METHODS: Skin paddle dimensions, ranged 8 to 28 cm in width and 10 to 35 cm in length, were used in five consecutive patients. Four flaps were placed deep to the inguinal ligament to repair the thigh as proximal to the knee region; the remaining one flap was passed transabdominally to cover the defect of the lumbar region. RESULTS: No flaps necrosis were seen and in one case wound healing problems required minimal operative intervention. Successful transfer of the VRAM and extended RAM with low rate of complication for the thigh and lumbar region defects were demonstrated to be safe and reasonable options of flap reconstruction. DISCUSSION: The flaps had the advantages of being robust and well- vascularized, easy and fast to harvest, and not requiring microsurgery experience.
Using pedicled rectus abdominis musculocutaneous flaps in thigh and lumber defects
Keywords: Pediküllü Rektus Abdominis Kas Deri Flebi; Uyluk ve Sırt Defektler; Pedicled Rectus Abdominis Musculocutaneous Flaps; Thigh and Lumber Defects