Servikal blok altında karotis endarterektomi operasyonu sonuçlarımız - Öztaş, Didem Melis; Uğurlucan, Murat; Sayın, Ömer Ali; Ulukan, Mustafa Özer; Erdinç, İbrahim; Beyaz, Metin Onur; Meriç, Mert; Önal, Yılmaz; Yıldız, Yahya; Sungur, Zerrin; Alpagut, İbrahim Ufuk (İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2020)
Giriş: Karotis arter hastalığı inmenin başlıca nedenlerinden biridir ve ciddi morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır. Operasyon sırasında uygulanan anestezi tekniklerinin birbirine üstünlüğü tartışmalıdır. Biz bu yazıda rejyonel anestezi altında opere ettiğimiz hastaların sonuçlarını paylaşmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Ocak 2010 – Aralık 2018 yılları arasında 360 hastada 412 karotisendarterektomi operasyonu uygulanmıştır. Tüm operasyonlar servikal blok tekniği ile uygulanan rejyonel anestezi altında gerçekleştirilmiştir. Hastalar retrospektif olarak demografik özellikler, shunt kullanımı, operasyon süresi, peroperatif nörolojik olay, morbidite, mortalite, hastanede kalış süresi, reeksplorasyon gereksinimi, restenoz, kan ve kan ürünleri ihtiyacı açısından irdelenmiştir. Bulgular: Hastaların 112’si kadın, 248’i erkekti. 328 hasta geçmişte ya da aktif olarak sigara kullanıcısıydı. 246 hastada diabetesmellitus, 280 hastada hipertansiyon, 312 hastada hiperlipidemi mevcuttu. 290 hastada koroner arter hastalığı öyküsü vardı.Hiçbir hastada operasyon sırasında genel anesteziye geçme ihtiyacı olmadı, mortalite veya nörolojik olay gelişmedi. 27 hastada klemp testini tolere edememesi nedeniyle shunt kullanımı gerekti. 2 hasta erken dönemde kaybedildi. 2 hastaya hematom nedeniyle eksplorasyon gerekti. Hiçbir hastada major nörolojik olay gelişmedi. Sonuç: Rejyonel anestezi uyanık hastada anlık nörolojik muayeneye olanak vermesi, operasyon süresi, hastanede yatış zamanı, kan ve kan ürünü kullanımını azaltması gibi avantajları ile birlikte karotisendarterektomisinde önemli rol oynamaktadır.

Introduction: Carotid artery disease is one of the most important etiologic factors of the stroke and causes serious mortality and morbidity. The superiority of anesthesia techniques applied during the operation is controversial. We aimed to presentour results of the patients who underwent operation with regionalanethesia. MaterialandMethod: Between January 2010-December 2018, 412 carotid endarterectomy operations were performed among 360 patients. All operations were performed under regional anethesia applied with cervical block technique. The patients are examined retrospectively according to demographic features, shunt usage, operation time, peroperative neurological event, morbidity, mortality, hospital stay, reexploration requirement, restenosis, blood and blood products requirement. Results: 112 patients were female, 248 patients were male.328 patients were active or exsmoker. 246 patients had diabetes mellitus, 280 patients had hypertension, 312 patients had hyperlipidemia. 290 patients had diagnosis of coronary artery disease. In any patient, the general anesthesia requirement were needed during the operation, mortality or neurological event did not ocur. 27 patients required shunt due to crossclampin tolerance. 2 patients were lost in early followup. 2 patients required reexploration due to hematoma. Major neurological event did not ocur in any patient. Conclusion: Regional anesthesia has an important role in carotidendarterectomy with advantages of providing instant neurological examination and decreasing operation time, hospital stay and blood and blood product usage.
Our results of carotid endarterectomy operation under cervical block
Keywords: Karotis Endarterektomisi; Rejyonel Anestezi; Karotis Arter Hastalığı; Carotid Endarterectomy; Regional Anesthesia; Carotid Artery Disease