Trombositten Zengin Fibrin'in osseointegrasyon üzerindeki etkisinin rezonans frekans analizi ile değerlendirilmesi - Güler, Ahmet (İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2015)
Trombositten Zengin Fibrin'in , osseointegrasyon üzerindeki etkisinin, rezonans frekans analizi (RFA) ile değerlendirilmesi. Çalışmanın amacı, Trombositten Zengin Fibrin'in (PRF), erken ve uzun iyileşme periyodunda dental implantların stabilitesine olan etkisinin rezonans frekans analiz yöntemi ile değerlendirilmesi ve implant boyun rezorpsiyonuna olan etkisinin radyografik olarak araştırılmasıdır. Çalışmaya, yapılacak cerrahi işlem için kontrendikasyon oluşturabilecek sistemik rahatsızlığı bulunmayan, periodontal olarak sağlıklı, mandibula posterior bölgesinde tekli veya çoklu diş eksikliği olan , implant yapabilmek için ileri cerrahi işleme ihtiyaç duyulmayan ,ilgili bölgedeki diş çekimlerinin en az altı ay önce yapıldığı, 24 hastada toplam 31 implant bölgesi dahil edilmiştir. Çalışma grubundaki (PRF+) hastalarda implant yuvaları hazırlandıktan sonra PRF'in buffy coat kısmı implant soketi içerisine, kalan diğer parçası implant boynuna gelecek şekilde yerleştirilmiştir. Kontrol grubu (PRF-) hastalarda, standart yerleştirme protokolü uygulanmıştır. PRF- grup hastaların implant soketlerine herhangi bir uygulama yapılmamıştır. İmplantlar soketlerine yerleştirildikten sonra rezonans frekans analizi ölçümleri, OsstellTM Mentor cihazı ile, operasyon esnasında, post-operatif 1.,2.,3.,4.,6.,8.,12. haftalarda yapılmıştır. PRF+ ve PRF- gruplarındaki her hastadan , implant cerrahisi öncesinde, cerrahiden hemen sonra ve uygulama sonrası 1. yılda ortopantomografik görüntüler alınmıştır. Bu görüntüler üzerinde yapılan ölçümler ile elde edilen veriler analiz edilmiştir. RFA ile yapılan değerlendirmelerde, erken ve uzun iyileşme dönemlerinde, PRF+ ve PRF- implantların stabiliteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmadığı görülmüştür. (p>0.05) Radyografik ölçümler neticesinde PRF+ ve PRF- implantlar arasında, başlangıça göre, 1. yılda görülen implant boyun rezorpsiyonu açısından istatistiksel olarak herhangi bir fark belirlenmediği sonucuna varılmıştır. (p>0.05) Çalışmanın sonuçları; implant soketi ya da çevresine PRF uygulanmasının kısa ve uzun dönem RFA değerlerine pozitif etkisinin olmadığını göstermektedir. Ayrıca implant boyun bölgesinde ortaya çıkan kemik kaybı üzerine de artı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Bu bulguların desteklenmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Evaluation of platelet-rich fibrin effects on osseointegration by resonance frequency analysis. The objective of this study was to evaluate the effects of platelet-rich fibrin (PRF) on dental implant stability by resonance frequency analysis on early and long term healing periods. In addition, the influence of PRF on crestal bone resorption was investigated radiographically in this study. 24 patients, who did not have any systemic problems and had one or more missing tooth in their posterior mandible which were extracted at least 6 months ago and did not need any further bone augmentation procedures, were included in this study. After preparing the implant sockets in the PRF+ group by filling the sockets with preoperatively prepared buffy coat parts of the PRF, the remaining membrane has been used to cover the crestal bones, whereas a standart implant surgical procedure was followed with the PRF- group. No PRF application was made to the other sockets. Resonance frequency measurements were made by Osstell™ Mentor intraoperatively and on the post-operative 1.st, 2.nd , 3.rd, 4.th, 6.th, 8.th and the following 12.th weeks. For all patients, dental panoromic radiographs were made before surgery, immediately after surgery and one year after. These data were analysed comperatively.RFA demonstrated that, there was not statistically significant difference between the stability measurements of PRF+ and PRF- group on early and long healing period. (p>0.05) Moreover, it was shown that, there was not statistically significant difference between radiographic measurements of PRF+ and PRF- group on crestal bone resorption. (p>0.05) This research has concluded that; PRF, apart from being anticlimactic to the crestal bone resorption has also no relevant positive effects on implant sockets nor on their sourrounding areas. Further experimental investigations are needed to confirm these results.
Evaluation of platelet-rich fibrin effects on osseointegration by resonance frequency analysis
Keywords: Trombositten Zengin Fibrin; Osseointegrasyon; Rezonans Frekans Analizi; İmplant Stabilitesi; İmplant Boyun Rezorpsiyonu; Platelet-Rich Fibrin; Osseointegration; Resonance Frequency Analysis; Implant Stability; Crestal Bone Resorption