Kurumsal şirket çalışanlarının sürdürülebilir beslenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi - Atar, Aslıhan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Sürdürülebilir beslenmenin hedefi tüm insanların yeterli, güvenli ve gerekli temel besin ögelerine ulaşabilmesi, günümüz ve gelecek nesillerin sağlıklı olabilmesi ve çevresel etkileri düşük tutmaktır. Bu çalışmanın amacı kurumsal şirket çalışanlarının sürdürülebilir beslenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Literatür taramasıyla oluşturulan anket formu İstanbul ilinde çalışan 408 katılımcıya online bir platform aracılığıyla uygulanmıştır. Anket formu; sosyodemografik bilgiler, katılımcıların beslenme ve yaşam alışkanlıkları, sürdürülebilir beslenme bilgi ve davranış değerlendirmeleri ve besin tüketim sıklığı bölümlerini içermektedir. Boy uzunluğu ve vücut ağırlıkları beyana dayalı olarak alınmış ve katılımcıların BKİ'si hesaplanmıştır. Çalışmaya katılanların yaş ortalamaları 28,08±6,7 yıl ve %48,3'i kadındır. Eğitim düzeylerinin %71,6 lisans ve %21,6 yüksek lisans olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların sadece %46,6'sı sürdürülebilir beslenme kavramını daha önce duymuştur. Beden kütle indeksine göre sürdürülebilir beslenme davranışlarında anlamlı farklılık bulunmazken, bilgi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlenmiştir (p<0.05). Katılımcıların %64,0'ünün sürdürülebilir beslenme bilgi düzeyi, %49,8'inin sürdürülebilir beslenme davranış puanı ve %52,7'sinin gıda uygulamaları indeksi puanı ortalamanın üzerindedir. Katılımcıların kurumsal şirkette çalışma süreleri arttıkça, sürdürülebilir beslenme davranış puanları ve gıda uygulamaları indeksi puanları artmıştır (p<0,05). Salata ve kuru baklagilleri daha sık tüketen katılımcıların sürdürülebilir beslenme bilgi düzeyi diğer katılımcılara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sürdürülebilir beslenme bilgi düzeyi ortalamanın üzerinde olan katılımcıların kırmızı et ve kümes hayvanları gibi hayvansal besinleri daha az tükettiği görülmüştür. Sonuç olarak bireylerin eğitim ve kurumsal şirkette çalışma süreleri arttıkça sürdürülebilirlik bilgi düzeylerinin arttığı ancak bu durumun davranış ve uygulamalara yansıma düzeylerinin hala düşük olduğu saptanmıştır. Ülkemiz için yeni bir kavram olan sürdürülebilir beslenmeyi duyurmak adına sürdürülebilir beslenme kılavuzları geliştirilmelidir.

The goal of sustainable nutrition is to ensure that all people have access to sufficient, safe and necessary basic nutrients, to be healthy for present and future generations, and to keep environmental impacts low. The aim of this study is to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of corporate company employees about sustainable nutrition. The questionnaire form, which was created by the literature review, was applied to 408 participants working in the province of Istanbul through an online platform. Survey form; sociodemographic information, nutrition and living habits of the participants, sustainable nutrition information and behavior evaluations and food consumption frequency sections. Height and weight were taken based on the declaration and BMI was calculated. The mean age was 28.08±6.7 years and 48.3% of them were women. It was determined that the education levels were 71.6% undergraduate and 21.6% graduate. Only 46.6% of the participants have heard of the concept of sustainable nutrition before. While there was no significant difference in sustainable eating behaviors according to body mass index, statistically significant difference was determined in knowledge levels (p<0.05). The sustainable nutrition knowledge level of 64.0% of the participants, the sustainable nutrition behavior score of 49.8% and the food practices index score of 52.7% of the participants are above the average. As the working time in the corporate company increased, their sustainable nutrition behavior scores and food practices index scores increased (p<0.05). Sustainable nutrition knowledge level who consumed salad and legumes more frequently was found to be higher than the other participants (p<0.05). It was observed that the participants with an above the average of sustainable nutrition knowledge consumed less animal foods such as red meat and poultry. As a result, it has been determined that as the education level and working time in the corporate company increase, the level of sustainability knowledge increases, but the level of reflection on behavior and practices is still low. Sustainable nutrition guidelines should be developed in order to announce sustainable nutrition, which is a new concept for our country.
Evaluation of corporate company employees' knowledge, attitudes and behaviors about sustainable nutrition
Keywords: Beslenme; Diyet; Sürdürülebilirlik; Sürdürülebilir Beslenme; Diet; Nutrition; Sustainability; Sustainable Nutrition