B lenfositlerinin cd4+t hücre yanıtına olan negatif etkilerinin moleküler mekanizmalarının incelenmesi:foxp3 pd-1/pd-l1 eş-uyaran sisteminin olası rolleri - Akan, Selin (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
B hücrelerinin immün sistemde bilinen birincil görevleri antikor üretmektir. Son zamanlarda ise B hücrelerinin immün cevabı düzenleyici işlevleri olduğu da bilinmektedir. Yapılan deneylerde Breg hücrelerinin düzenleyici özellikleri, T hücre proliferasyonu üzerindeki etkilere bakılarak gösterilmesi hedeflendi. İlk düzenleyici (regulator) hücre grubu olarak T hücre popülasyonunda FoxP3+ CD25+ olarak tanımlanmıştır. Çalışmamızda amacımız B hücrelerinin düzenleyici işlevlerinde FoxP3 faktörünün olası etkisinin olup-olmadığını incelemektir. Fare dalak ve insan kan hücreleri ile gerçekleştirilen deneylerde aktive edilmiş B hücrelerinin CD4+ T hücre proliferasyonunu inhibe ettiği görülmektedir. Uyarılmış B hücreleri ortamdaki TGF-?1 sitokinine bağımlı olarak, uyarılmış T hücrelerinin proliferasyonunu B:T hücre oranıyla doğru orantılı olarak inhibe etmektedir. B hücreleri T hücre proliferasyonunda FoxP3'den bağımsız olarak etkilidir. Düzenleyici T hücrelerinde (T regülatör, Treg) farklılaşmaya etki eden FoxP3 transkripsiyon faktörü düzenleyici B hücrelerinde (B regültör, Breg)de mevcuttur ancak ortaya koyduğu proteinin işlevi henüz belirsizdir.

The primary task of B cells in the immunological system is to produce antibodies. Recently, it is known that B cells have regulatory functions on the immune response. In this study, it was aimed to show the regulatory properties of Breg cells by looking at the effects on T cell proliferation. The first regulator cell group described is FoxP3 + CD25 + in the T cell population. In our project, we aimed to examine whether the possible effect of the FoxP3 factor in the regulatory functions of B cells. In experiments with mouse spleen and human blood cells, activated B cells seem to inhibit CD4 + T cell proliferation. The stimulated B cells inhibit the proliferation of stimulated T cells in a direct proportion to the ratio of B: T cells, dependent on the TGF-?1 cytokine in the medium. B cells are independent of FoxP3 in T cell proliferation. The FoxP3 transcription factor, which affects differentiation in regulatory T cells (Treg), is also present in regulatory B cells (Breg) but the function of the protein is still unclear.
Investigation of the molecular mechanisms of negative effects of b-lymphocyte to cd4 + t cell response: foxp3 pd-1 / pd-l1 potential role of co-stimulation system
Keywords: Breg; FoxP3; Proliferasyon; Breg; FoxP3; Proliferation