Antibiyotik tüketimi, direnç verileri ve önlem stratejileri - Karabay, Oğuz; Baştuğ, Aliye; Öztürk, Rıfat Can; Sencan, İkbal; Aksoy, Mehmet; Şimşek, Hatice; Gözel, Mustafa Gökhan; Erdoğan, Haluk; Karlıdağ, E. G.; Aypak, Adalet; Gönen, İbak; Gürpınar, Emre; et al. (Galenos Yayıncılık, 2018)
Dünyada ve ülkemizde antibiyotik tüketiminin artışına ilişkin veriler alarm vermektedir. Aşırı tüketim artan antibiyotik direncini tetiklemektedir. Ne yazık ki ülkemiz antibiyotik direncinin en fazla yaşandığı ülkelerdendir. Bu sorunları yenmek için son yıllarda ciddi çabalar verilse de halen alınması gereken çok yol vardır. Bugün hastanelerde antibiyotik tüketimi, tüketimin değerlendirilmesi ve strateji geliştirilmesi için antibiyotik yönetişimi kullanılmaktadır. Bu raporda, antibiyotik yönetişiminin başlıca bileşenleri, antibiyotik tüketiminin global ve ülkemiz genelindeki durumu, direnç verileri, direnci engellemeye yönelik stratejilerin değerlendirilmesi ve alınması gereken önlemlerin güncel veriler eşliğinde ortaya konulması amaçlanmıştır.

Antibiotic consumption in the world and in our country. has reached alarm dimensions. This over-consumption has also made antibiotic resistance a major problem. Unfortunately, our country is one of the countries where antibiotic resistance is experienced. Serious efforts have been made in recent years to overcome these problems. However, there are still many distances to be taken. Today, evaluation of antibiotic consumption and consumption in hospitals is determined by antibiotic stewardship. In this report, antibiotics governance, antibiotic consumption in global and country-wide status, resistance data, evaluation of strategies to prevent resistance and measures to be taken are aimed.
Antibiotic consumption, resistance data, and prevention strategies
WOS: 000463053800025
Keywords: Gelecekte Antibiyotik Direnci; Antimikrobiyal Yönetişim; Kolistin Dirençli Acienetobacter Baumannii; Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamazlar; Karbapenem-Dirençli Enterobacteriaceae; Antibiotic Resistance in the Future; Antimicrobial Stewardship; Colistin Resistant Acinetobacter Baumannii; Extended-Spectrum Beta-Lactamases; Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae