Kadınlarda duygu durumları, vitamin ve mineral alım düzeyleri ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi - Kayalar, Selma (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu çalıs?manın amacı sosyo-ekonomik faktörler ve antropometrik ölçümler ile birlikte, diyet yoluyla alınan toplam vitamin ve mineral düzeylerinin ve biyokimyasal parametrelerin depresyon ile olan ilis?kisini aras?tırmaktır. Çalıs?maya 18-64 yas? arası 102 kadın dahil edilmis?tir. Demografik özellikler, sağlık durumları, antropometrik ve biyoelektrik impedans analizi (BİA) ve biyokimyasal ölçüm sonuçlarının kaydı için 50 soruluk bir anket formundan yararlanılmıs?tır. Duygu durumlarının değerlendirilmesi için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), enerji ve besin ögesi alım düzeylerinin değerlendirilmesi için 3 günlük besin tüketim kaydı formu kullanılmıs?tır. Kadınların BKİ değeri ortalaması 31,45±5,24 kg/m2, bel/kalça oranı ortalaması 0,94±0,14 cm'dir. 3 günlük enerji alım ortalaması 1137,11±305,22 kkal/gün, ortalama karbonhidrat, protein ve yağ alım oranları sırasıyla %41,94±69, %19,22±4,32, %38,77±6,58'dir. Çalıs?mamızda kadınların serum biyokimyasal, vitamin ve mineral düzey ortalamaları mevcut referans aralıklardadır. BDÖ puan ortalaması 11,6±7,28 iken BDÖ sınıflamasına göre minimal depresif grupta 41 birey, hafif depresif grupta 33 birey, orta depresif grupta 27 birey ve s?iddetli depresif grupta 1 birey bulunmaktadır. Katılımcıların BDÖ puanı ile yağsız vücut ağırlıkları (r=-0,199, p<0,05), protein alım yüzdeleri (r=-0,215, p<0,05) ve riboflavin alım miktarları (r=-0,234, p<0,05) arasında negatif yönde anlamlı ilis?kiler bulunmus?tur. BDÖ puanı ile serum biyokimyasal, serum vitamin ve mineral düzeyleri arasındaki ilis?kinin incelenmesiyle yalnızca serum albümin (g/dL) düzeyi ile BDÖ puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilis?ki olduğu görülmüs?tür (r=,251, p<0,05). Sonuç olarak; yüksek riboflavin alımı, yüksek protein alımı ve daha fazla yağsız vücut ağırlığına sahip olma, duygu durum bozukluklarının olus?um riskinin azaltılmasını sağlayabilir.

The aim of this study is to investigate the relationship between socio-economic factors and anthropometric measurements, total vitamin and mineral levels taken though diet and biochemical parameters with depression. 102 women between the ages of 18-64 were included in the study. A questionnaire form consisting of 50 questions was used to record the demographic characteristics, health conditions, anthropometric and bioelectrical impedance analysis (BIA) and biochemical measurement results. Beck Depression Inventory (BDI) was used to evaluate mood states and a 3-day food consumption record form was used to evaluate energy and nutrient intake levels. The average BMI value of woman is 31,45±5,24 kg/m2 and the average waist/hip ratio is 0,94±0,14 cm. 3-day energy intake average 1137,11±305,22 kcal/day, average carbohydrate, protein and fat intake rates of 41,94±69%, 19,22±4,32%, 38,77±6,58% respectively. In our study, the serum biochemical, vitamin and mineral levels of women are within the current reference ranges. The BDI mean score is 11,6±7,28, according to the BDI classification; there are 41 individuals in the minimal depressive group, 33 individuals in the mild depressive group, 27 individuals in the moderate depressive group, and 1 individual in the severe depressive group. Significant negative correlations were found between the BDI score and lean body weight (r=-0,199, p<0,05), protein intake (r=-0,215, p<0,05), riboflavin intake (r=-0,234, p<0,05) of the participants. When the relationship between the BDI score and serum biochemical, serum vitamin and mineral levels was examined, it was observed that there was only a positive significant relationship between serum albumin level and BDI scores. As a result; high riboflavin intake, high protein intake, and having more lean body weight can reduce the risk of developing mood disorders.
Evaluation of relationship between mood states, vitamin and mineral intake levels and biochemical parameters of women
Keywords: Beck Depresyon Ölçeği; Biyokimyasal Parametre; Duygu Durum Bozuklukları; Mineral; Vitamin; Beck Depression Inventory; Biochemical Parameter; Mineral; Mood Disorders; Vitamin