Pediatrik yoğun bakım ünitelerinde bakıma katılan ebeveynlerin etkilenme düzeyleri ile aile merkezli bakım arasındaki ilişki - Mermi, Eda (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu araştırma pediatrik yoğun bakımda bakıma katılan ebeveynlerin bakım verme etki düzeyleri ile aile merkezli bakım arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, Özel bir Üniversite Hastanesi pediatri yoğun bakımında yatan 110 çocuğun ebeveyni oluşturdu. Araştırmanın verileri, "Tanıtıcı Bilgiler Formu", "Aile Merkezli Bakım Ölçeği" ve "BAKAS Bakım Verme Etki Ölçeği" kullanılarak toplandı. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programında uygun istatistiksel analizler kullanılarak incelendi. Araştırmaya katılan ebeveynlerin %86,4'ünün anne, %50,9'ununm 25-30 yaş aralığında, %58,2'sinin lise eğitim seviyesinde, %55,5'inin iki çocuğunun olduğu, %84,5'inin gelirinin giderine eşit, %51,8'inin 0-2 yaş aralığında çocuğunun olduğu saptandı. Ebeveynlerin Aile Merkezli Bakım Bölümü olan "Önemlilik" ortalaması 34,291±2,002, "Tutarlılık" ortalaması 29,336±3,975, "Eşleşme" ortalaması 45,455±41,557, "BAKAS Bakım verme" ölçeği toplam puan ortalaması 32,864±9,476 olarak tespit edildi. Aile Merkezli Bakım Ölçeği "Tutarlılık" ile "Önemlilik" ve "Eşleşme" arasında pozitif, "Eşleşme" ile "Önemlilik" Bölümleri arasında ise negatif ilişki bulundu. BAKAS Bakım Verme Ölçeği ile Aile Merkezli Bakım "Tutarlılık" ve "Eşleşme" Bölümleri arasında negatif ilişki belirlendi.Çocuk ve aile için önemli olan aile merkezli bakımın yoğun bakımlarda geliştirilmesi için, hemşirelere ve ebeveynlere yönelik aile merkezli bakıma ilişkin hizmet içi eğitimler planlanması ve ebeveynlerin çocuklarının bakım kalitesini artırmak için eğitim programlarının yapılması ile ebeveynlerin yaşadıkları sorun¬lara yönelik psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak des¬teklenmesi önerilmektedir.

This descriptive research was carried out to determıne the relationship between caregiving efficacy levels of parents participating in pediatric intensive care and care of family centered.Example of research, they formed the parents of one hundred and ten children hospitalized in the pediatric intensive care unit of private university hospital.The data obtained as a result of the research were analyzed using appropriate statistical analysis in the SPSS 22.0 program.It is determined that 86.4% of parents participating in the research were mother, 50.9% were between ages of 25-30, 86.5% were equal to expenditure of their income, 58.2% were at the high school education level, 55.5% were two children and 51.8% had children between between the age of 0-2.Care of Family centered sub-dimension of parents, the mean "significance" was found to be 34,291 +2,002, The mean of "consistency" was 29,336 +3,975, the mean of 'matching' was 45,455 +415 ,557 and the total score for the "BAKAS maintenance scale" was 32,864 +9,476.A negative relationship was determined between the BAKAS (maintenance) scale and care of family centered "consistency" and "matching" sub-dimensions. In order to develop care of family centered in intensive care units, which are important for children and families. It is recommended to plan in service trainings for nurses and parent on care of family centered and support parent psychologically, physically and socially in problem.
Relationship between influence levels of parents participating in care pediatric intensive care unit and care and family centered
Keywords: Aile Merkezli Bakım; BAKAS; Çocuk; Hemşire; Family Centered Care; BAKAS; Child; Nurse