Lomber disk hernisine bağlı bel ağrısında yüksek yoğunluklu lazer terapi'nin (HILT) etkinliğinin araştırılması - Kutlu, Dilanur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Çalışmanın amacı, lomber disk hernisine bağlı bel ağrısında TENS yerine uygulanan Yüksek Yoğunluklu Lazer Tedavisi'nin (HILT) etkinliğini araştırmaktır. Yaşları 18-60 arası değişen 40 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Tek sırada gelenler kontrol grubuna, çift sırada gelenler çalışma grubuna dahil edildi. Tüm hastalar haftada 5 gün, 20 seans boyunca fizik tedavi programına alındı. Kontrol grubuna TENS, enterferansiyel akım, ultrason ve hotpack; çalışma grubuna ise plasebo TENS, enterferansiyel akım, ultrason, hotpack ve HILT uygulandı. Ağrı şiddeti VAS, eklem hareket açıklığı gonyometre ile ölçüldü. Bel ağrısının günlük yaşam aktivitelerine etkisini değerlendirmek için Oswestry Skalası, depresyon durumunu değerlendirmek için Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı. Hastalar tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Tedavi öncesi VAS, Oswestry Skalası, Beck Depresyon Ölçeği, fleksiyon ve ekstansiyon skorlarında gruplar arası istatistiksel olarak fark bulunmadı (p>0,05). Sağ ve sol lateral fleksiyon arasında ise fark olduğu saptandı (p<0,05). Tedavi öncesinde tüm hastaların Oswestry Skalası skorlarında uyuma, sosyal yaşam ve seyahat parametrelerinde anlamlı fark bulunurken (p<0,05); diğer parametrelerde anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Tedavi sonrasında yapılan değerlendirmelerin karşılaştırılması sonucunda, gruplar arasında tüm değerlendirme parametrelerinin değişim farkları açısından sadece VAS değerlerinde çalışma grubu lehine anlamlı fark saptandı (p=0,031). Tedavi sonrasında gruplar arası Oswestry Skalası parametrelerinin değişim farkları açısından karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak; lomber disk hernisine bağlı bel ağrısında uygulanan HILT, bütün değerlendirme parametrelerinde iyileşme sağlamıştır. HILT'in TENS'e göre ağrıyı azaltmada daha etkin olduğu ve TENS yerine alternatif olarak kullanılabileceği saptanmıştır.

The aim of this study was to investigate the efficacy of the application of high intensity laser therapy instead of TENS in patients with low back pain due to lumbar disc hernia. Forty patients aged between 18 to 60 were included. The patients were randomized into two groups according to the order of presentation (odd numbers - control group, even numbers - study group). All patients were taken into physical therapy program for 5 days in a week for a total of 20 sessions. Patients in the control group received TENS, interferential current, ultrasound, and hot pack; while the patients in the study group received placebo TENS, interferential current, ultrasound, hot pack, and HILT. Pain severity was scored by using VAS and range of motion of the joints was evaluated by a goniometer. Oswestry Scale was used to evaluate the effect of low back pain on daily activities and Beck Depression Inventory was used to evaluate the depression. Patients were evaluated before and after the treatment. Pretreatment VAS, Oswestry Disability Index, Beck Depression Inventory, flexion, and extension scores were not statistically different between the groups (p>0,05). However, there was a significant difference between right and left flexion (p<0,05). Before the treatment, there was a significant difference in sleep, social life, and travel parameters of Oswestry Disability Index (p<0,05) but there was not a significant difference in other parameters (p>0,05). In the comparison of post-treatment improvements, among all parameters only VAS score had a significant difference in favor of study group (p=0,031). In post-treatment comparison of the parameters of Oswestry Disability Index, there was not statistically significant difference between the groups. (p>0,05). In conclusion, HILT application in patients with low back pain due to lumbar disc hernia achieved significant improvement in all parameters. It was determined that HILT is more effective than TENS in terms of pain reduction and HILT can be used as an alternative to TENS.
Ingestigation of the efficacy high intensity laser therapy in low back pain due to lumbar disc herniation
Keywords: Bel Ağrısı; Disk Herni; HILT; Oswestry; TENS; Low Back Pain; Disc Hernia; HILT; Oswestry; TENS