Huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezleri sağlık çalışanlarının iş yükü ve tükenmişlikleri arasındaki ilişki - Azizoğlu, Fatma (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın amacı, İstanbul ilinde Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezlerinde görevli sağlık çalışanlarının iş yükü ve tükenmişlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Amaç doğrultusunda Kişisel Bilgi Formu, Bireysel İş Yükü Algı Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeğinden oluşan anket formu; Huzurevi ve Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde görev yapan toplam 777 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezleri sağlık çalışanlarının çalışma ortamı bireysel iş yükü algılarının yüksek düzeyde olumlu olduğu, orta düzeyde duygusal tükenme yaşadıkları, düşük düzeyde duyarsızlaşma ve ortanın üzerinde kişisel başarı düzeyinde azalma yaşadıklarını sonucuna ulaşılmıştır. Bireysel iş yükü algısı boyutlarının duygusal tükenmeyi %20,3 düzeyinde, duyarsızlaşmayı %13,4 düzeyinde, kişisel başarıyı %18,1 düzeyinde ve toplam tükenmişliği %23,8 düzeyinde açıkladığı belirlenmiştir. Araştırma grubunun toplam tükenmişlik düzeylerini yönetici desteği, meslektaş desteği ve birim desteğinin azalttığı, çalışma ortamı iş yükünün ve mevcut işi sürdürme niyetinin ise toplam tükenmişliği olumsuz etkileyerek artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma da ayrıca yönetici desteği, birim desteği, çalışma ortamı iş yükü, mevcut işi sürdürme niyeti, yaş, diğer kurumda çalışıyor olmak ve ücreti yetersiz bulmanın toplam tükenmişliği %29 düzeyinde açıkladığı saptanmıştır. Bu değişkenlerden yönetici desteği, meslektaş desteği, birim desteği ve diğer kurumda çalışma durumunun toplam tükenmişliği azalttığı, çalışma ortamı iş yükü, mevcut işi sürdürme niyeti, 25-39 yaş arasındaki yaş gruplarında olma, ücreti yetersiz bulma durumunun ise toplam tükenmişlik düzeyini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of the study us to investigate the relationship between the workload and burnout in healthcare professionals working at the nursing homes and elderly care rehabilitation centers in Istanbul. In parallel with the purpose, a survey questionnaire consisting of Personal Information Form, Individual Workload Perception Scale, and the Maslach Burnout Inventory Scale has been applied to a total of 777 healthcare professionals employed at Nursing Homes and Elderly Care and Rehabilitation Centers. As a result of the research study, it is concluded that the healthcare professionals of nursing homes and elderly care rehabilitation centers have high levels of positive individual workload perception, they experience moderate levels of emotional exhaustion, low levels of depersonalization, and a decrease in personal achievement above the average. It is determined that the dimensions of individual workload perception explain 20.3% of emotional exhaustion, 13.4% of depersonalization, 18.1% of individual success, and 23.8% of total burnout. It is concluded that the total burnout levels of the research group are decreased by the manager, colleague, and unit supports, whereas the workload of the working environment and the intention to continue the current job boost the total burnout. In the research study, it is also determined that manager support, unit support, working environment workload, intention to continue the current job, age, working in another institution, and finding wages insufficient explain 29% of the total burnout. It is concluded that manager support, colleague support, unit support, and working in another institution reduce total burnout; whereas working environment workload, intention to continue the current job, belonging to the age group of 25-39, and finding wages insufficient increase the level of total burnout.
Nursing home and elderly care rehabilitation centers relationship between workload and burnout of health workers
Keywords: Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezleri; İş Yükü; Kurumsal Yaşlı Bakımı; Sağlık Çalışanları; Tükenmişlik; Burnout; Healthcare Professionals; Intitutional Elderly Care; Nursing Homes and Elderly Care Rehabilitation Centers; Workload