Mekanik ventilatöre bağlı term yenidoğanlara bakım sırasında dinletilen anne sesinin ağrı ve konfor düzeyine etkisi - Gökçe, Arzu (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu çalışma, mekanik ventilatöre bağlı term yenidoğanlara bakım sırasında dinletilen anne sesinin ağrı ve konfor düzeyine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırma Eylül 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bulunan özel bir hastanenin 7 yataklı yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan seçim kriterlerine uygun 60 (deney grubu=30, kontrol grubu=30) mekanik ventilatöre bağlı term yenidoğan oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu, Vital Bulgular Takip Formu, Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği ve Yenidoğan Ağrı Ölçeği (NPASS) formları kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelendi. Bebeklerin %56,7'si 37-38 haftalık ve %60'ı erkektir. Bebeklerin %80'ni sezaryen ile doğmuştur. Araştırmada yenidoğan bebeklerin ve annelerinin tanımlayıcı özellikleri açısından gruplar arasında istatiksel olarak farklılık bulunmamış olup (p>0,05) gruplar homojen dağılmaktadır. Deney ve kontrol grubu arasında kalp tepe atım sayısı, solunum sayısı, vücut ısısı, oksijen saturasyonu, ağrı ve konfor davranış puan ortalamaları karşılaştırıldığında bakım öncesi, bakım sırası ve bakım sonrasında istatistiksel bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Bu sonuçlar ışığında anne sesinin farklı nonfarmakolojik yöntemlerle desteklenerek, daha büyük örneklem gruplarıyla, anne sesi dinletme sıklığı arttırılarak ve işlemden önce anne sesi dinleterek daha farklı çalışmaların yapılması önerilmektedir.

This study was conducted in a randomized controlled experimental type to determine the effect of maternal voice during care on pain and comfort level in term newborns receiving mechanical ventilation. The research was conducted between September 2021 and April 2022. The sample of the study was consisted of 60 (experimental group=30, control group=30) term newborns receiving mechanical ventilation who were hospitalized in the 7-bed neonatal ıntensive care unit of a private hospital in Istanbul in accordance with the selection criteria. Introductory Information Form, Vital Signs Follow-up Form, Neonatal Comfort Behavior Scale and Neonatal Pain Scale (NPASS) forms prepared by the researchers were used as data collection tools.The data obtained in the study were analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program. In the evaluation of the data, number, percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistical methods. Kurtosis and Skewness values were examined to determine whether the research variables showed normal distribution or not. 56.7% of the babies are 37-38 weeks old and 60% are male. 80% of babies were born by cesarean section. In the study, the difference between the groups in terms of the descriptive characteristics of the newborn babies and their mothers was not statistically significant (p>0.05) and the groups were homogeneously distributed. The mean values of heart rate, respiration rate, body temperature, oxygen saturation, pain and comfort behavior between the experimental and control groups were found to be non-significant before, during and after the care (p>0.05). In the light of these results, it is recommended to conduct different studies by supporting the mother's voice with different nonpharmacological methods, with larger sample groups, by increasing the frequency of listening to the mother's voice and by listening to the mother's voice before the procedure.
The effect of the mother's voice during the care on the pain and comfort level in term newborns receiving mechanical
Keywords: Ağrı; Anne Sesi; Konfor; Mekanik Ventilatör; Yenidoğan; Comfort; Mechanical Ventilator; Mother's Voice; Newborn; Pain