Parkinson hastalarında telerehabilitasyon ile bilişsel rehabilitasyonun etkisi - Biçer, Begüm (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Parkinson Hastalığı (PH), nedeni tam anlamıyla bilinmeyen, genel motor semptomları bradikinezi, kas rijiditesi, tremor ve postural instabilite olan ikinci en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır. Bilişsel bozukluk PH'nin en yaygın ve önemli yönlerinden biridir. Hastada meydana gelen bilişsel sorunlar, hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkilemekte, yoğun tıbbi bakıma ihtiyaç duymasına ve, hastanede kalış süresini uzatmasına neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı, Parkinson tanısı almış ve bakım süreci yürütülen hastalara bilişsel bozukluklarındaki fonksiyonelliğin geri kazanımı için telerehabilitasyon kullanılarak bilişsel rehabilitasyon programının uygulanması ve sonuçlarının ortaya konmasıdır. Çalışmamıza 10 Parkinson hastası katılmıştır. Katılımcılara 6 hafta boyunca haftada 2 kez yarım saat süreyle fizyoterapist tarafından bilişsel rehabilitasyon uygulanmıştır. İlk seansta değerlendirme yapılırken sonrasında psikoeğitim verildi. Tedavi sonunda da hastalar tekrar değerlendirildi. Değerlendirmede Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği, Sayı Menzili Testi, Saat Çizimi, Sözel Akıcılık Testleri (Hayvan sayma, Meyve-İsim, Kas), Weschler mantıksal bellek testi, Barthel İndeksi, Geriatrik Depresyon Ölçeği, davranış durumları ve Klinik Demans Derecelendirme Ölçeği kullanılmıştır. Nöropsikometrik testler sonucunda dikkat, bellek (anlık ve uzun süreli) ve yürütücü işlev şebekelerinde anlamlı iyileşme gözlemlenmiştir. Bulgular neticesinde depresyon düzeyinde ve davranış skorlarında da anlamlı düşüş gözlemlenmiştir. C?alıs?mamızın sonuçları ışığında, hastaların sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlandığı durumlarda rehabilitasyon süreci önemli bir alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılabileceğini söyleyebiliriz.

Parkinson's Disease (PD) is the second most common neurodegenerative disease of unknown cause, general motor symptoms of which are bradykinesia, muscle rigidity, tremor and postural instability. Cognitive impairment is one of the most common and important aspects of PD. Cognitive problems that occur in the patient seriously affect the quality of life of the patient, cause the patient to need intensive medical care and prolong the hospital stay. The aim of our study is to apply a cognitive rehabilitation program using telerehabilitation to restore the functionality of cognitive disorders in patients diagnosed with Parkinson's and to reveal the results. Ten Parkinson's patients participated in our study. Cognitive rehabilitation was applied to the participants by a physiotherapist for half an hour twice a week for 6 weeks. Evaluation was done in the first session, and then psychoeducation was given. At the end of the treatment, the patients were re-evaluated. In assessment, Montreal Cognitive Assessment Scale, Number Range Test, Clock Plot, Verbal Fluency Tests (Animal counting, Fruit-Name, Muscle), Weschler logical memory test, Barthel Index, Geriatric Depression Scale, behavioral states, and Clinical Dementia Rating Scale was used. As a result of neuropsychometric tests, significant improvement was observed in attention, memory (instantaneous and long-term) and executive function networks. As a result of the findings, a significant decrease was observed in the level of depression and behavioral scores. In the light of the results of our study, we can say that the rehabilitation process can be used as an important alternative treatment method in cases where patients' access to health services is restricted.
Effect of cognitive rehabilitation with telerehabilitation in parkinson patients
Keywords: Bilişsel Rehabilitasyon; Fizyoterapi; Nörodejenerasyon; Parkinson Hastalığı; Telerehabilitasyon; Cognitive Rehabilitation; Neurodegeneration; Parkinson's Disease; Physiotherapy; Telerehabilitation