İş kanununda düzenlenen mesleki anlamda geçici iş ilişkisine yönelik hükümlerin değerlendirilmesi - Nazlı, Seçkin (My University, 2016)
Mesleki anlamda geçici iş ilişkisine yönelik hükümlerin parlamentoda kabulü ile istihdam piyasasına yeni bir esnek çalışma biçimi daha dahil edilmiş ve önemli bir aşama kaydedilmiştir. Geçmişte mesleki anlamda geçici iş ilişkisini düzenlemeye yönelik hükümleri yasalaştırmaya yönelik çabalar sonuçsuz kalmıştı. Ancak mesleki anlamda geçici iş ilişkisini ve özel istihdam bürolarının faaliyet alanını genişletmeye yönelik hükümleri içeren İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 6 Mayıs tarihinde parlamentoda kabul edilmiştir. Daha önce 2009 yılında mesleki anlamda geçici iş ilişkisini düzenlemeye yönelik yasalaşan kanuni düzenleme işçi sendikalarının yoğun baskı ve itirazları neticesinde veto edilmişti. Şimdi 6715 sayılı Kanunun kabulü ile Türkiye İş Kurumundan izin alan özel istihdam büroları mesleki anlamda geçici iş ilişkisi istihdam biçimine taraf olabilecekler ve istihdam ettikleri işçilerini geçici iş sözleşmesi ile işverenlere tahsis edebileceklerdir. Makalede mesleki anlamda geçici iş ilişkisini düzenlemeye yönelik hükümler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Genel olarak; yasa ile kabul edilen yeni istihdam biçiminin hukuki temeli, başvurulabilecek özel haller, mesleki anlamda geçici iş ilişkisine taraf işveren sıfatına sahip özel istihdam bürolarının yetki ve sorumlulukları eleştirel bakış açısı ile ele alınmıştır.

Turkish Parliament has taken a very important step to introduce another flexible working arrangement called temporary employment relationship into labor market. Despite the similar previous legislative efforts had been remained inconclusive in the past, the code "on amending the labor law and Turkish employment organization law" that arranges the temporary working relationship and widening the activity-areas of private employment agencies was finally approved by the Parliament on May 6th. Although the government proposal concerning temporary working relationship had passed through the Parliament before in 2009, it was vetoed due to strong opposition of labor unions. Now by the enactment of Law No. 6715, the private employment agencies that are granted permission by the Turkish Employment Organisation, can establish a temporary employment relationship by transferring its employee to the employer with a temporary employment contract. In this article we try to examine the new provisions about temporary employment relationship. Mainly; the legal concept of the new employment relationship, special circumstances of temporary employment can be established, provisions about authority and responsibilities of employers of temporary workers are all criticized in this article
A critical appraisal of the temporary employment provisions laid down in the Turkish labour code
Keywords: Geçici İstihdam; Özel İstihdam Ajansı; Geçici İş Sözleşmesi; Esnek Çalışma Düzenlemeleri; Temporary Employment; Private Employment Agency; Temporary Employment Contract; Flexible Working Arrangements