Görev odaklı eğitimin romatoit artrit hastalarında kuvvet, ağrı ve becerikliliğe etkisi - Özçelep, Ömer Faruk (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Bu çalışma, görev odaklı eğitimin romatoid artritli hastalarda ağrı, kuvvet ve beceriklilik üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Çalışmaya romatoid artrit tanısı almış 46 birey dahil edilmiştir. Bireyler randomize olarak iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda el ve parmaklara izometrik kuvvetlendirme egzersizleri, normal eklem hareket açıklığı egzersizleri ve mobilizasyon uygulanmış, çalışma grubuna ise görev odaklı eğitim verilmiştir. Hastalar haftada 2 kez, 5 hafta boyunca bu egzersizleri fizyoterapist kontrolünde yapmıştır. Sonuçlar tedavi öncesi ve 5 haftalık tedavi sonrasında değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler, Vizüel Analog Skala, Nine Hole Peg, Jamar El Dinamometresi, Sağlık Değerlendirme Anketi ve Duruöz El İndeksi ile gerçekleştirilmiştir. Her iki grupta kas kuvvetinde ve beceriklilikte artış olduğu görülmesine rağmen bu değişikliklerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p>0.05); Duruöz El İndeksi ve ağrı sonuçlarında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Görev odaklı eğitim romatoid artrit hastalarında fonksiyonelliği ve becerikliliği artıran, ağrıyı azaltan ve hastayı günlük yaşama adapte eden bir rehabilitasyon bileşenidir. Bu konuda daha büyük örneklemlerle randomize kontrollü çalışmaların sayısının artması gerekmektedir.

This study was designed to investigate the effect of task-focused training on pain, strength, and resourcefulness in patients with rheumatoid arthritis. Forty-six individuals who were diagnosed with rheumatoid arthritis participated in this study. The patients were randomly divided into two groups. The control group was trained on hands and fingers with isometric strengthening exercises, normal range of motion exercises and mobilization source, and task-oriented training in addition to these. Patients perform these exercises twice a week for 5 weeks under physiotherapist control. The results were not evaluated before treatment and after 5 weeks of treatment. The evaluations were performed with Visual Analog Scale, Nine Hole Peg, Jamar Hand Dynamometer, Health Assessment Questionnaire and Duruoz Hand Index. In both groups, although increase in muscle strength and dexterity were observed, these changes were not statistically significant (p> 0,05), however, statistically significant difference was found in the result of the Duruoz Hand Index and pain in both groups (p<0,05). Task-oriented training is a rehabilitation component that improves functionality and competence in rheumatoid arthritis patients, reduces pain, and adapts the patient to daily life. In this regard, it is necessary to increase the number of randomized controlled studies with larger samples.
Task - oriented training on the effects of rheumatoid arthritis patients on pain, strenght and dexterity
Keywords: Beceriklilik; Egzersiz; El Kavrama Kuvveti; Görev Odaklı Eğitim; Romatoid Artrit; Dexterity; Exercise; Hand Grip Strenght; Task-Oriented Training; Rheumatoid Arthritis