Nörorehabilitasyon modeli olan perturbasyon uygulamasının beyindeki olası plastisite süreci üzerine etkisinin nırs sistemi kullanılarak incelenmesi - Özsezikli, Bülent Abut (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Nörolojik rehabilitasyonda uygulanan farklı yöntemler, inme, multipl skleroz, serebral palsi ve bunun gibi birçok farklı hastalıklardan etkilenmiş kişilerin engellilik ve özürlülüklerini azaltmada, dolayısıyla da bağımsızlıklarını kazanmada çok önemli bir rol üstlenmektedirler. Sürdürülen rehabilitasyon uygulamalarının etkinliği ise tedavi öncesi ve sonrası yapılan değerlendirmeler arasındaki fark ile gösterilmektedir. Ancak ortaya konan farklar seçilen rehabilitasyon uygulamasının anlık ve direk etkinliğini gösterememektedir. Ayrıca çoğu değerlendirme yöntemi sahip olduğu anket ve puanlama sisteminin gerçekleştirilme aşamasında hastanın ve görevli sağlık profesyonelinin yorumlama yapmasını gerektirdiğinden objektifliğini bir miktar yitirmektedir. Biz bu çalışmamızda son dönem nörorehabilitasyon seçeneklerinden olup birinci motor nöron etkilenmelerinde sıkça kullanılmaya başlanan perturbasyon uygulamasının beyinde olası plastisite süreci üzerine olan etkisini anlık olarak göstermeyi hedefledik. Perturbasyon uygulaması için Re-Step Rehabilitasyon Sistemini tercih ettik. Bu sırada Yakın Infrared Spektroskopi sistemini (NIRS) kullanarak Frontal bölgeden oksihemoglobin (HbO2) ve deoksihemoglobin (HHb) değerlerini ölçtük. Hasta grubumuza inme geçmişi olan 6 gönüllü, kontrol grubuna ise 6 sağlıklı birey dahil edildi. Çalışma gruplarımızda öncelikle kognitif değerlendirme için Standardize Mini Mental Test (MMT) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOBİD) kullanıldı. Daha sonraki Perturbasyon süreci sırasında farklı zaman birimleri seçilerek her kişiden 5'şer adet, toplamda 12 gönüllüden 60 adet NIRS ölçümü yapıldı. Sağlıklı grubun MMT sonucu hasta grubununkine göre anlamlı olarak yüksek bulunan çalışmamızda elde ettiğimiz HbO2 ve HHb sonuçlarını irdelersek şunu söyleyebiliriz ki; ReStep ayakkabısıyla gerçeleştirilen perturbasyon süreci, NIRS sistemiyle ölçümlediğimiz kortikal alanlardaki dolaşımda sağlıklı grupta hasta gruba göre daha belirgin olarak her iki gruptada değişiklikler yaratmıştır. Bu durumun ilgili nöronal yapıların metabolik aktivasyonları neticesinde olması muhtemeldir. Sonuç olarak Perturbasyonun inmeli bireyler üzerindeki etkinliğinin serebral merkezlerde de yansıması olduğu yani plastisiteye etkisinin kanıtları sonuçlarımızda görülmüştür.

Different approaches in neurologic rehabilitation play an important role in reducing the impairment and disability, increasing the independence of people who suffer from stroke, multiple sclerosis, cerebral palsy and etc. The effectiveness of ongoing rehabilitation program is shown via the differences between pre and post treatment evaluations. But many of the evaluation methods are not capable of showing the instant and direct effect of the treatment. And because most of the evaluation methods require commentaries of patients and health professionals through surveys and during scoring, the objectivity is decreased. In our study, we aimed to show the instant effect of perturbation, one of the most recent neurorehabilitation options and used in primary motor lesions, on possible brain plasticity. We preffered to use Restep rehabilitation system as a means of perturbation and measured oxyhemoglobin and deoxyhemoglobin on the frontal lobe at the same time, using Near Infra Red Spectroscopy (NIRS). 6 people with a stroke history volunteered in our patient group and 6 volunteered in our healthy group. Our study groups were evaluated cognitively at first, using Standardized Mini Mental Test (MMT) and Montreal Cognitive Assessment (MOCA). In the perturbation section afterwards, 5 different NIRS sequences of each 12 participants, 60 in total, were measured. According to the HbO2 and HHb results found at the end of our research, we can state that; the perturbation period that is carried out with Restep shoes, have resulted in changes in the circulation of cortical areas that we measured with the NIRS system. This is likely to happen due to the metabolic activation of the related neuronal structures.The effect of the perturbation is observed more clearly in the healthy group compared to the patient group. In addition, the MMT scores of the healthy group were significantly higher than the patient group.
Possible influence of perturbation implication, a neurorehabilitation model, on brain plasticity using nırs system
Keywords: İnme; NIRS; Nörorehabilitasyon; Plastisite; Perturbasyon; Stroke; NIRS; Neurorehabilitation; Perturbation; Plasticity