Açık kalp cerrahisi uygulanan bireylerde göğüs tüpü çekilirken soğuk jel ve gevşeme egzersizi uygulamanın ağrı düzeyine etkisi - Ceylan, Esra (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Araştırma açık kalp ameliyatı geçirmiş hastalarda göğüs tüpü çekilirken lokal soğuk jel uygulaması ve gevşeme egzersizinin ağrı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Deneysel olarak tasarlanan araştırma özel bir hastanenin kalp damar cerrahisi servisinde yatan açık kalp cerrahisi uygulanan, araştırmaya katılma kriterlerine uygun 90 bireye 26.11.2015 - 22.05.2016 tarihleri arasında uygulandı. Örneklemde hastalar soğuk uygulama grubu, gevşeme grubu ve kontrol grubu olarak üç gruba ayrıldı. Veriler Hasta Tanıtım Formu ve Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) ile toplandı. SPSS 22.0 programında tek yönlü Anova testi, t testi, Kruskal-Wallis, Man-Whitney U testi ile değerlendirildi. Araştırmada her bir gruptaki hastaların ağrı düzeyleri, işlemden 15 dakika önce, işlem biter bitmez ve işlemden 15 dakika sonra olmak üzere üç kez GKÖ kullanılarak ölçülmüştür. Araştırmaya katılan bireylerin %51,1'inin 60-69 yaş aralığında olduğu, %67,7'sinin erkek olduğu, bireylerin %65,5'ine CABG ameliyatı yapıldığı, %75,5'inin çift drene sahip olduğu görülmüştür. Soğuk uygulama ve gevşeme grubundaki bireylerin GKÖ ortalamalarının kontrol grubundan anlamlı olarak düşük olduğu, soğuk uygulama ve gevşeme grubu GKÖ puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet ve alışkanlıkların soğuk uygulama grubundaki bireylerin GKÖ ortalamaları üzerinde anlamlı etkisi olmadığı ancak cinsiyetin gevşeme grubunda yer alan bireylerdeki GKÖ II değerini etkilediği belirlenmiştir. Göğüs tüpü çekilme işlemi sırasında soğuk jel ve gevşeme egzersizi uygulamasının ağrı düzeyini azalttığı saptanmış ve sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Uygulanan bu nonfarmakolojik ağrı giderme yöntemlerinin farmakolojik tedavilerle birlikte tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılması önerilmektedir.

The study was conducted to determine the effect of local cold gel application and relaxation exercise on pain level when chest tube removal in patients undergoing open heart surgery. Experimentally designed research was carried out on 90 individuals who applied open heart surgery under the service of cardiovascular surgery of a private hospital and who met criteria for participation in the study between 26 November 2015 - 22 May 2016. In the sample, patients were divided into three groups as cold application group, relaxation group and control group. The data were collected with the Patient Identification Form and the Visual Analog Scale (VAS). One-way Anova test, t-test, Kruskal-Wallis and Man-WhitneyU test were used in the SPSS 22.0 program. In the study, the pain levels of the patients in each group were measured three times using the VAS as 15 minutes before the procedure, immediately after the procedure and 15 minutes after the procedure. It was found that 51.1% of the participants were in the age range of 60-69 years, 67.7% were male, 65.5% of the patients were CABG surgery, 75.5% have been shown to have double drains. It was determined that the mean values of VAS of individuals in the cold group were significantly lower than those in the control group, the mean values of VAS of individuals in the relaxation group were significantly lower than those in the control group and there was significant difference between the cold application and relaxation group VAS scores. Age, gender and habits were not significantly influenced by the individuals in the cold application group on VAS averages but the gender affected the VAS II value in the individuals in the relaxation group. The application of cold gel and relaxation exercise during the pulling of chest tube procedure decreased the pain level and the results were found to be statistically significant. It is recommended that these nonpharmacological pain relief methods used as a complementary method with pharmacological treatments.
Determine the effect of local cold gel application and relaxation exercise on pain level during chest tube removal undergoing open heart surgery
Keywords: Açık Kalp Cerrahisi; Ağrı; Gevşeme Egzersizi; Göğüs Tüpü; Soğuk Jel; Chest Tube; Cold Gel; Open Heart Surgery; Pain; Relaxation Exercise