Yönetici ve yönetici olmayan hemşirelerin etik iklim algılarının karşılaştırılması - Mert, Nurdan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Sağlık hizmetlerinin planlanması, yürütülmesi konusunda hemşireler temel insan kaynağı olmuştur. Yönetici ve yönetici olmayan hemşirelerin iş doyumlarının yüksek olması, birey ve toplumlara verimli hizmet sunabilmeleri, yüksek performansta çalışabilmeleri çalıştıkları kurumun arzulanan ve uygun özellikte olması ile sağlanmıştır. Çalıştıkları kurumun etik iklimini benimseyen hemşireler, görevlerini kural ve prosedürlere uygun, daha verimli şekilde yerine getirdikleri görülmüştür. Sağlık faaliyetlerinin öneminin artışıyla beraber bu alanda faaliyet gösteren yönetici ve yönetici olmayan hemşirelerin, kurumun etik ikimi hakkındaki düşünceleri sağlık kurumlarının uyguladıkları politikalar açısından yol gösterici olmuştur. Yapmış olduğumuz bu çalışmada yönetici ve yönetici olmayan hemşirelerin etik iklim algıları karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Medipol Üniversitesi ve bünyesine bağlı üç hastanede çalışan 64 yönetici, 238 yönetici olmayan hemşireye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak tanıtıcı özellikleri içeren anket formu ve etik iklim ölçeği (ECQ) kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS proğramında yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizinden ortaya çıkan sonuçlar dikkate alındığında yönetici olan hemşirelerin, yönetici olmayan hemşireler göre etik iklim agılarının yüksek olduğu görülmüştür.

On the point of exetution and implementation of health services,nurses become the main human resource. Executive and non-executive nurses high job sotisfaction is provided by being able to serve well to individuals and society, working on a high. Nurses, adapting the ethical climate of their institution, are abserved to corryout their duty according to rules and procedures and more efficiantly. With the increase in inportance of health operation, working in this onea, executive and non-executive nurses ideas about their institution become a guide from the viewpoint of health institutions policy. Having done this survey is intended to compare the ethical climate perception of executive and non- executive nurses on a high performance, being a desirable and conveient qualification. In accordance with this purpose, 64 executive and 238 non-executive nurses who work for Medipol University and its 3 hospitals were reached. A survey form with introductory features and Ethical Climate Questionnaire (ECQ) were applied as data collection toll. Datas were analyzed via SPSS program. Wher the results of data analysis are taken into account, it is abviousiy seen that executive nurses have a higher athical climate perception than non-executive nurses.
Executi?ve and non executi?ve nurses percepti?on of ethi?cal cli?mate compari?son
Keywords: Etik; Etik İklim; Etik İklim Algısı; Hemşire; Yönetici Hemşire; Ethical; Ethical Climate; Ethical Climate Perception; Nurse; Nurse Executive