Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde regülatör B hücrelerinin tanımlanması ve anti-tümöral hücresel cevaba etkilerinin moleküler mekanizmalarının incelenmesi - Köse, Oğuzhan (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) olgularında tümör infiltre B lenfositlerinin (TIL) PD-L1 ifadesinin regülatör özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. TNM evrelendirilmesine bağlı olarak T1c veT4 arasında değişen KHDAK olgularında Tümör İnfiltre Lenfositlerin PD-L1 ekspresyonu akım sitometrisiyle analiz edilmiş olup, B hücre reseptörü sinyalizasyonunun ve downstream MEK-ERK yolağının PD-L1 ifadesine etkişi araştırılmıştır. Son olarak B lenfositlerinin T hücreleri üzerinde inhibitör etkisi olup olmadığına bakılmıştır. TILB lenfositlerinin PD-L1 ifadesinin, diğer dokulara kıyasla daha yüksek olduğu ve PDL1 sinyalizasyonunun BCR-MEK-ERK yolağı üzerinden geçtiği bulunmuştur. BCR aktivasyonuyla B lenfositlerinin, T lenfosit proliferasyonunu baskıladığı gösterilmiştir.

To investigate the regulatory effect of PD-L1 expression in tumor infiltrated B lymphocytes in patients with non-small cell lung cancer (NSCLC). PD-L1 expression of tumor infiltrating lymphocytes (TIL) was analyzed by flow cytometry in patients with NSCLC ranging from T1c and T4 according to TNM staging, and the effect of B cell receptor (BCR) signaling and downstream MEK-ERK pathway on PD-L1 expression was investigated. Finally, B lymphocytes were tested for inhibitory effects on T cells. PD-L1 expression of TIL B lymphocytes was higher than other tissues and PD-L1 signaling was transmitted from BCR-MEK-ERK pathway. B lymphocytes with BCR activation were shown to suppress the proliferation of activated T lymphocytes.
Identification of regulatory B cells in non-small cell lung cancer and investigation of their effects on the molecular mechanisms of anti-tumoral cellular immunity
Keywords: İmmünregülasyon; Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri; PD-L1; Regülatör B Lenfosit; Tümör İmmünolojisi; Immunoregulation; Non-Small Cell Lung Cancer; PD-L1; Regulatory B Lymphocyte; Tumor Immunology