Meniskopati hastalarında fossa Intercondylaris'in anatomisinin değerlendirilmesi - Kahraman, Şaban Gökhan (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Fossa intercondylaris'in anatomisindeki morfolojik değişikliklerin meniskopati ile ilişkisi özellikle klinisyenler için önem arz etmektedir. Bu çalışmada kontrol(menisküs dokusunda sinyal intensiteleri normal olan) ve çalışma(menisküs dokusunda patolojik sinyal değişikliği olan) gruplar tespit edilmiştir. Elde edilen gruplarda çentik genişliği, çentik açısı, çentik yüksekliği, femoral kondil genişliği ve alfa açısı parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada diz MR'ı çekilmiş farklı yaş gruplarındaki (18-55) menisküs dokusunda patolojik sinyal değişikliği olan 48 ve menisküs dokusunda sinyal intensiteleri normal olan 47 olmak üzere toplam 95 görüntü üzerinde ölçümler yapılmıştır. Daha önce kemik tümörü, yumuşak doku tümörü, gonartroz, çapraz bağ rüptürü, osteoporoz, osteopeni, sarkopeni ve diğer kas hastalıkları bulunan diz protezi bulunan kişiler çalışmaya dahil edilmemiştir. Çentik genişliği, femoral kondil genişliği, çentik yüksekliği, çentik açısı ve alfa açısı ölçümlerinin kontrol ve hasta gruba göre karşılaştırıldığında tüm ölçümlerde hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak fark görülmemiştir (p>0,05).

The relationship of morphological changes in the anatomy of the fossa intercondylaris with meniscopathy is of particular importance for clinicians. In this study, control (with normal signal intensities in the meniscus tissue) and study (with pathological signal changes in the meniscus tissue) groups were identified. In the obtained groups, it was aimed to evaluate the parameters of notch width, notch angle, notch height, femoral condyle width and alpha angle. In this retrospective study, measurements were made on a total of 95 images, including 48 with pathological signal changes in meniscus tissue and 47 with normal signal intensities in meniscus tissue in different age groups (18-55) who underwent knee MRI. People who previously had a knee replacement with a bone tumor, soft tissue tumor, gonarthrosis, cruciate ligament rupture, osteoporosis, osteopenia, sarcopenia and other muscle diseases were not included in the study. Notch width, notch height, notch width of the femoral condyle and the angle of the control of the alpha angle measurements all measurements and compared to the patient group and control group was observed no statistical difference between the patient (p>0,05).
Evaluation of the anatomy of the fossa intercondylaris in meniscopathy patients
Keywords: Alfa Açısı; Çentik Açısı; Çentik Genişliği; Çentik Yüksekliği; Femoral Kondil Genişliği; Alpha Angle; Femoral Condyle Width; Notch Angle; Notch Height; Notch Width