Çocukluk çağında bir hiperprolaktinemi olgusu - Yaşa, Beril; Karabayır, Nalan; Örmeci, Tuğrul; Öcal, Özlem; Adal, Servet Erdal (My University, 2016)
Hiperprolaktinemi çocukluk yaş grubunda ender olup, hipofiz adenomlarından kaynaklanabilir. On altı yaşında kız hasta âdet görememe, sol göğsünden süt gelmesi yakınmaları ile başvurdu. Fizik muayenesinde tiroid bezi palpe edilmeyen hastanın sol memesinden süt aktığı saptandı. Tetkiklerinde Tiroid Stimulan Hormon (TSH)=3.13 uIU/ml (0.5-5 uIU/ml), serbest T4=0.73 ng/dl (0.71-1.85 ng/dl), Folikül Stimulan Hormon (FSH)=10.7 mIU/ml (4-13 mIU/ml, foliküler faz), Lüteinizan Hormon (LH)=8.45 mIU/ml (2.4-12.6 mIU/ml), Prolaktin=227.9 ng/mL (5.18-26.53 ng/ml) bulunması üzerine çekilen hipofiz manyetik rezonans görüntülemede sella turcicayı genişleten, suprasellar sisterni oblitere eden, optik kiazmaya kadar uzanan 20x15 mm ebadında makroadenom saptandı. Kan Kortizol=14 mcg/dl (<20 mcg/dl), Büyüme Hormonu=2.86 mIU/ml (0-20 mIU/ml), Adrenokortikotropik Hormon (ACTH)=24.7 pg/ml (0-100 pg/ml) bulunan hastanın görme alanı muayenesinde bitemporal defekt izlenmedi. Nöroşirurji konsültasyonunda cerrahi girişim düşünülmeyen hastaya Kabergoline tedavisi başlandı. Tedavinin 2. gününde galaktoresi kaybolan olgunun 7. günde bakılan kan prolaktin düzeyi 14.84 ng/mL saptandı. Tedavinin 20. gününde çekilen hipofiz manyetik rezonans görüntülemede adenom boyutlarında küçülme tespit edildi. Sonuç olarak, çocuklarda hipofizer adenomların tedavisinde medikal tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Bu nedenle cerrahi girişimden önce medikal tedavi denenmelidir.

Hyperprolactinemia is a rare disease in childhood which can originate from pituitary adenomas. Sixteen years old girl was admitted with complaints of amenorrhea and galactorrhea from left breast. On physical examination thyroid gland was nonpalpable and galactorrhea from left breast is detected. Laboratory evaluations revealed that, Thyroid Stimulating Hormone (TSH)=3.13 uIU/ml (0.5-5 uIU/ml), free T4=0.73 ng/dl (0.71-1.85 ng/dl), Follicule Stimulating Hormone (FSH)=10.7 mIU/ml (4-13 mIU/ml, follicular phase), Luteinising Hormone (LH)=8.45 mIU/ml, Prolaktin=227.9 ng/mL (5.18-26.53 ng/ml). Pituitary magnetic resonance imaging showed a macroadenoma about 20x15 mm extending to optic chiasm, enlarging sellaturcica and obliterating suprasellarcisterna. Serum levels of cortisole =14 mcg/dl (<20 mcg/dl), growth hormone=2.86 mIU/ml (0-20 mIU/ml), Adrenocorticotropic Hormone (ACTH)=24.7 pg/ml (0-100 pg/ml). There was no bitemporal defect in visual area examination. On neurosurgical consultation,there was no neccesity for surgical intervention and cabergoline treatment was initiated. Galactorrhea was resolved on the second day of treatment,and prolactin level decreased to 14.84 ng/ml on 7th day. Pituitary magnetic resonance imaging showed shrinkage in size of adenoma on 20th day. In conclusion, medical treatment of prolactinoma in childhood may have satisfying response; so that medical treatment should be tried before surgical intervention.
A case of hyperprolactinemia at childhood
Keywords: Çocukluk Çağı Hiperprolaktinemi; Prolaktinoma; Kabergolin; Childhood Hyperprolactinemia; Prolactinoma; Cabergoline