Türk ırkında renal calyxlerin üreteropelvik açı, infundibulopelvik açı, üreter çap ve sampaio sınıflamasına göre değerlendirilmesinin cinsiyet açısından farklılıklarının araştırılması - Ölker, İlknur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Böbrekler vücutta metabolik faaliyetler sonucu oluşan artık ürünler ve fazla suyun vücut dışına atılmasını sağlayarak vücudun sıvı elektrolit dengesinin sağlanmasında rol oynar. Vücutta sıvı dengesini sağlarken kan basıncı üzerine de etkili olur ve tüm sistemin sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürmesi için böbreklerin de hastalıklardan korunması veya herhangi bir hastalık varlığında doğru girişimler ve tedavi seçenekleri ile bunun kısa sürede maddi açıdan minimal kayıpla önüne geçilmesi gerekir. Ülkemizde de üriner sistem taş hastalıkları sık rastlanan ve tekrar etme sıklığı çok fazla görülen bir sağlık problemidir. Tekrar etme olasılığının yüksek olması nedeniyle en etkin tetkik ve tedavi seçeneklerinin belirlenip minimal morbitide yanı sıra böbrek maksimum fonksiyonunun sağlanarak bunun korunması gerekmektedir. Bu nedenlerle yapılan birçok çalışma, bu yönde neler yapılabileceği konusunda bizlere ışık tutmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte tedavi yöntemi olarak minimal invaziv seçenekler tercih edilmektedir. Biz de bu çalışmayı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine böbrek taşı şikayetiyle 2016-2018 yılları arasında gelmiş PNL cerrahisi olmuş 200 Türk asıllı hastanın infundibulopelvik açı, üreteropelvik açı, üreter çap, infundibulum genişlik ölçümleri yanı sıra ve Sampaio kaliksiyel sınıflama yaparak daha önceden yapılmış çalışmalara ek olarak bu 200 hastada cinsiyet farklılıklarının yapılacak tedaviye etkisi olup olmadığını araştırdık. Alınan IVP görüntüleri üzerinden Sampaio ve Elbahnasy'nin çalışmalarında kullandıkları ölçüm teknikleri ile ölçümler yapıldı. Ölçümlerde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Sonuç olarak seçmiş olduğumuz hastalar arasında ölçümlerini yaptığımız değerlerin ve sınıflamanın cinsiyet açısından anlamlı farklılıklar yaratmadığı sonucuna ulaştık.

Kidneys help maintain the fluid/electrolyte balance of the body by excreting waste products and excess water resulting from metabolic activities. While maintaining fluid balance in the body, kidneys also affect blood pressure. In order to maintain the healthy functioning of the whole system, kidneys should be protected from diseases and, in case of a disease, the appropriate interventions and treatment options should be chosen with minimal financial loss in a short time. In Turkey, urinary tract stone disease is a common health problem with frequent recurrence. Due to the high likelihood of recurrence, it is necessary to determine the most effective examination and treatment options, maintain maximum renal function, and minimize morbidity. Many studies conducted for these reasons shed light on what can be done in this direction. With the advances in technology, minimally invasive treatment options are preferred. In contribution to previous studies, the aim of this study was to determine whether gender differences would affect the treatment in 200 Turkish patients who were admitted to Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital with the complaint of kidney stones and underwent PNL surgery between 2016 and 2018. The patients' infundibulopelvic angle, ureteropelvic angle, ureter diameter and infundibulum width were measured and the patients were categorized according to Sampaio calixial classification. Measurements were performed on the IVP images using the techniques proposed by Sampaio and Elbahnasy. SPSS 22.0 program was used in the analysis. As a result, we concluded that the values we measured and the classification did not create significant differences in terms of gender among the patients selected.
Investigation of the gender-based differences in evaluation of renal calyces in turkish race by ureteropelvic angle, infundibulopelvic angle, ureter diameter and sampaio classification
Keywords: İnfundibulopelvik Açı; Üreteropelvik Açı; Sampaio Kaliksiyel Sınıflama; Infundibulopelvic Angle; Ureteropelvic Angle; Sampaio Calixial Classification