İdari yargının görev alanı - Aydın, Zafer (İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015)
Türk İdari yargısında görev konulu bu çalışma ile usul kurallarından olan ve yargı yerlerince re'sen incelenmesi gereken konuların başında gelen görev konusu hakkında inceleme yapılmaya çalışılmıştır. Her ülkede farklı şekillerde uygulandığı gibi ülkemizde de her yargı sistemi kendi içerisinde yer alan yüksek mahkeme ve ilk derece mahkemelerinden oluşmakta olup gerek aynı yargı düzeni içerisinde gerekse de farklı yargı düzenleri arasında bir davaya bakma konusunda yani; görev yönünden bir takım uyuşmazlıklar çıkabilmektedir. Hiçbir yargı yerinin kendi görev alanı içerisinde olmayan bir davaya bakamayacağına dair tabi hakim ilkesi olarak isimlendirilen genel hukuk kuralı dikkate alındığında ise görev konusunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bir uyuşmazlığın çözümünde görevli yargı yerinin belirlenmesinde, en fazla karmaşa adli ve idari yargı yerleri arasında ortaya çıkmaktadır. Özellikle, İdare Hukuku'nun genel itibariyle içtihadi bir hukuk dalı olması özelliğine bağlı olarak görevli yargı yerinin tespitine ilişkin uyuşmazlıklar öğretide yer alan görüşler ve yargı kararları dikkate alınarak çözülmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada ise idari yargının görev alanının belirlenmesi amacına yönelik ölçütler hususunda inceleme yapılmaya çalışılmış olup gerek aynı gerekse de farklı yargı düzenleri içerisinde ortaya çıkması muhtemel uyuşmazlık tipleri güncel yargı kararları doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır.

In this thesis, we study on jurisdiction in Turkish Administrative Law that is one of the rules of procedures and one of the subjects that must be examined directly. Like other countries in the world, Turkish Judicial System has first instance courts and appeal courts. In the both first instance courts and appeal courts there might arise conflict of jurisdiction. When taking into consideration the principal of the natural judge, we understand the subject of jurisdiction in administrative law easily. The most complex issue in deciding jurisdiction is that whether administrative courts have jurisdiction or judicial courts. Especially, In Administrative Law, the conflict of jurisdiction is solved by applying administrative court decisions or doctrine. In this study, we examine the criterias that specify the jurisdiction of administrative law. And we explain the possible types of conflict of jurisdiction within the perspective of current court decisions.
Jurisdiction in administrative law