Obez ve aşırı kilolularda biyomekaniksel faktörlerin denge, düşme riski ve ağrı üzerindeki etkileri - Demirci, Şehide Nur (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Obez ve aşırı kilolu bireylerdeki postural faktörlerin ayak fonksiyonelliği, denge, düşme riski, hareket korkusu ve fiziksel aktivite üzerine etkilerini araştırmayı amaçladığımız çalışmaya 18-65 yaş arası 110 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar, normal kilolu grup (NKG) (VKİ: <25, n=40), aşırı kilolu grup (AKG) (VKİ: 2530, n=30) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Katılımcıların baş, omuz, diz ve kalça angülasyon ve translasyon değerleri PosturScreen uygulaması ile değerlendirildi. Denge değerlendirmeleri tek ayak üzerinde durma testi (TAÜDT) ve süreli kalk yürü testi (SKYT) ile; naviküler drop test ile ayakta Medial Longitudinal Ark (MLA) yüksekliği değerlendirildi. Bireylerin düşme riskleri Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği (DEÖ) ile, ayak fonksiyonellikleri Ayak Fonksiyon İndeksi (AFİ) ile, fiziksel aktivite seviyeleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) ile ve hareket korkuları Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) ile değerlendirildi. Gruplar arasında SKYT, TAÜDT, DEÖ ve AFİ değerlerinin anlamlı düzeyde farklı olduğu (p<0,05) ve OG'nin diğer gruplara göre daha fazla etkilendiği görüldü. Sağ lateral diz, sol lateral baş, omuz ve kalça angülasyon açısında ve baş ile omuz translasyon miktarında gruplar arası fark bulundu (p<0,05). Bu postüral bozuklukların sadece OG'de SKYT, DEÖ ve AFİ ağrı sonuçları üzerinde etkili olduğu bulundu (p<0,05). Denge becerilerini iyileştirmeye ve kilo vermeye yönelik egzersiz ve fiziksel aktivite programlarının planlanması, postural dizilimlerinin daha iyi olması ile sonuçlanarak hareket korkusunun ve düşme riskininin azaltılmasında faydalı olabileceği öngörülmektedir.

110 participants between the ages of 18-65 were included in the study, which we amed to investigate the effects of postural factors on foot functionality, balance, risk of falling, fear of movement and physical activity in obese and overweight individuals. Participants were normal weight group (NWG) (BMI: <25, n=40), overweight group (OWG) (BMI: 2530, n=30) were divided into 3 groups. Head, shoulder, knee and hip angulation and translation values of the participants were evaluated with PosturScreen application. Balance evaluations we-re made by single leg standing test (SLST) and timed up-and-go test (TUG); The height of the standing Medial Longitudinal Arch (MLA) was evaluated with the navicular drop test. In addition, the risk of falling of individuals was evaluated with the International Fall Activity Scale (FES-I), their foot functionality with the Foot Function Index (FFI), their physical activity level with the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and their fear of movement with the Tampa Kinesiophobia Scale (TKS). It was observed that the TUG, SLST, FES-I, and FFI values were significantly different between the groups (p<0.05), and OG was more affected than the other groups. There were differences between the groups in the right lateral angulation knee angulation angle, left lateral head, shoulder and hip angulation angle, and the amount of head and shoulder translation (p<0.05). It was found that these postural disorders were effective on results of TUG, FES-I and FFI pain in only OG (p<0.05). It is predicted that planning exercise and physical activity programs aimed at improving balance skills and losing weight, resulting in better postural alignments, may be beneficial in reducing fear of movement and risk of falling.
The effects of biomechanic factors on balance, risk of falling and pain in obes and overweight
Keywords: Denge; Düşme; Fiziksel Aktivite; Obez; Postür; Balance; Falling; Obese; Physical Activity; Posture