Solunum yetmezliği olan hastalarda noninvaziv mekanik ventilasyon maskesine bağlı gelişen basınç yaralanmasının önlenmesinde farklı deri örtülerinin etkisi - Yazgan Sağır, İpek (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Noninvaziv mekanik ventilasyon uygulamasının başarısını etkileyen en önemli komplikasyonlarından biri maskeye bağlı yüz bölgesinde oluşan basınç yaralanmalarıdır. Bu çalışmada noninvaziv mekanik ventilasyon maskesine bağlı yüz bölgesinde gelişen basınç yaralanmasının önlenmesinde farklı yara örtülerinin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Ekim 2019 – Ağustos 2020 tarihleri arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları kliniğinde takip edilen ve çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 102 hasta ile gerçekleştirildi. Çalışmada girişim gruplarına noninvaziv mekanik ventilasyon maskesi altında kalan basınç bölgelerine hidroselüler ve hidrokolloid deri örtüsü uygulanırken kontrol grubunda rutin tedavi süreci izlendi. Çalışma verileri "Bireysel Özellikler Formu", "Yaşam Bulguları İzlem Formu" ve "Basınç Yaralanması Dereceleme Ölçeği" ile toplandı. Çalışmaya katılan girişim ve kontrol grubundaki bireysel bireysel özellikler açısından benzer nitelikte olduğu belirlenirken, hastaların çoğunluğunda noninvaziv mekanik ventilasyon tedavisi sırasında konstipasyon, maskenin yüze fazla basınç yapması, midede şişkinlik, uyuyamama, yorgunluk, gözlerde yaşarma ve kızarıklık sorunları yaşadığı belirlendi Araştırmada yedi günlük izlem sonucunda Girişim I grubunda 1 (%4,3), Girişim II grubunda 1 (%4,3) ve kontrol grubunda 11 (%20,0) katılımcıda Evre I düzeyinde burun köprüsü üzerinde basınç yaralanması olduğu ve gruplar arasındaki bu farkın anlamlı düzeyde olduğu tespit edildi (p<5,05). Noninvaziv mekanik ventilasyon maskesi altında kalan basınç bölgelerine yerleştirilen hidrokolloid ve hidroselüler deri örtülerinin basınç yaralanmasının engellenmesinde olumlu katkısının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

One of the most important complications affecting the success of noninvasive mechanical ventilation is pressure injuries in the face area related to the mask. This study is aimed to examine the effect of different wound dressings on the prevention of pressure injury in the face area related to noninvasive mechanical ventilation mask. The study was completed with 102 patients who were followed up in Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital, Chest Diseases clinic between October 2019 and August 2020 and met the inclusion criteria of the study. In the study, hydrocellular and hydrocolloid wound dressing was applied to the pressure areas under the mask of noninvasive mechanical ventilation in the intervention groups, while the routine treatment process was followed in the control group. Study data were collected with the "Individual Characteristics Form", "Vital Signs Follow-up Form" and "Pressure Injury Rating Scale". While it was determined that the intervention and control groups participating in the study were similar in terms of individual characteristics, It was determined that most of the patients experienced constipation, excessive pressure of the mask on the face, abdominal bloating,not being able to sleep,tiredness, tearing and redness in the eyes during noninvasive mechanical ventilation treatment. As a result of the seven-day follow-up, it was determined that 1 (%4,3) in the Intervention group I, 1 (%4,3 ) in the Intervention group II, and 11 (%20,0) participants in the control group had pressure injuries on the bridge of the nose at the stage I level, and this difference between the groups was significant. It's concluded that hydrocolloid and hydrocellular wound dressings placed in the pressure areas under the noninvasive mechanical ventilation mask have a positive contribution to the prevention of pressure injury.
Effect of different skin coverings on preventing pressure injury due to noninvasive mechanical ventilation mask in patients with respiratory failure
Keywords: Basınç Yaralanması; Noninvaziv Mekanik Ventilasyon; Yara Örtüsü; Pressure Injury; Noninvasive Mechanical Ventilation; Wound Dressing