6502 sayılı TKHK m. 4/5 çerçevesinde kıymetli evrakın tüketici yönünden geçersizliği meselesi - Yeşiltepe, Salih Önder (Marmara Üniversitesi, 2014)
6502 sayılı TKHK ile, “tüketici ” ve “tüketici işlemi ” tanımlarında değişikliğe gidilmiştir. TKHK m.4/5 ’te, tüketici işlemleri nedeniyle kıymetli evrak niteliğinde sadece nama yazılı ve her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde senet düzenlenebileceği, bu fıkra hükümlerine aykırı olarak düzenlenen senetlerin tüketici yönünden geçersiz sayılacağı belirtilmiştir. Üçüncü kişiler senedin geçersizliğini ileri süremezler. Öğretide senedin tüketici yönünden geçersizliği f arklı şekillerde yorumlanmıştır. Yapılacak yorumda kanun koyucunun amacı dikkate alınmalıdır. Yorum, kıymetli evrak hukukunun temel ilkelerine de uygun olmalıdır. Bu doğrultuda, “senedin tüketici yönünden geçersizliğini ”, tüketicinin kişisel def ’ilerini ileri sürebilmesi bakımından genel hükümlerde öngörülen sınırlamaya kanundan kaynaklanan bir istisna tanındığı şeklinde yorumlamak gerektiğini kabul eden görüşe katılıyoruz.

Def inition of “consumer ” and “consumer transaction ” has been amended by Consumer Protection Law No. 6502. As p er article 4/5 of said Law, it is mandatory that the negotiable instrument can be issued on name of the consumer and sep arated f or each instalments amounts, otherwise the negotiable instrument will be invalid in terms of consumer. Third p arties cannot claim the invalidity. Doctrine has interp reted this clause with diff erent views. However the sp irit of Law must be considered during the interp retation. The views must be in line with f undamental p rincip les of Commercial Law. In this resp ect, we are in op inion that consumer ’s right to claim of invalidity can be accep ted as “sp ecial excep tion arising f rom the law to the general p rincip le of claiming p ersonal obj ections”
Validity of negotiable ınstruments against a consumer ın terms of article 4/5 of consumer protection law no.6502
Keywords: Tüketici; Tüketici İşlemi; Kıymetli Evrak; Kambiyo Senedi; Senedin Geçersizliği; Consumer; Consumer Transaction; Negotiable Instrument; Bill of Exchange; Validity of Instrument