1-5 yaş arası çocuklarda aydınlık ve karanlık ortamlarda welch allyn sure sight otorefraktometre ölçümleri - Anıl Aslan, Cemile; Eliaçık, Mustafa; Karaman Erdur, Sevil; Şentürk, Fevzi; Gülkılık, Gökhan (Türkiye Klinikleri, 2016)
Amaç: Aydınlık ve karanlık ortamlarda pupilde meydana gelen fizyolojik değişimlerin Welch Allyn SureSight (WASS; Welch Allyn, Skaneateles Falls, New York) el otorefraktometresi ile elde edilen ölçümler üzerine olan etkilerini incelemek. Gereç ve Yöntemler: 1-5 yaş grubunda herhangi bir oküler patolojisi bulunmayan 57 çocuk çalışma kapsamına alındı. WASS ile sırasıyla sikloplejisiz aydınlık ve karanlık ortamda ve sonrasında sikloplejili olarak refraktif değerler ölçüldü. Otorefraktometre ölçüleri sonrasında deneyimli pediatrik oftalmolog tarafından tüm hastaların sikloplejili retinoskopik muayeneleri gerçekleştirildi. Analiz için hasta yaşı ve hastaların sağ gözlerinin refraktif (sferik, silindirik, aks) ölçümleri kayıt altına alındı.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların WASS ile %76’sından ve retinoskopi ile %96’sından sağlıklı ölçüm alınabildi. Normal oda aydınlığında ve karanlık ortamda el otorefraktometresi ile alınan sferik eşdeğer ortalaması sırasıyla 0,97±0,60 D (-0,63-2,38) ve 1,85±0,59 D (0,38-3,50) idi. Sikloplejili ortalama sferik eşdeğeri 1,95±0,95 (-0,35-3,50) D iken sikloplejili retinoskopik muayenede elde edilen ortalama sferik eşdeğeri 2,23±0,78 (1,00-4,00) D. Sikloplejisiz aydınlık ortamda tespit edilen sferik ölçümleri ile diğer tüm ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktaydı (p=0,001). Silindirik değerler karşılaştırıldığında sikloplejisiz aydınlık ortam ölçümleri ile diğer ölçümler arasında anlamlı farka rastlanılmadı (p=0,992, 0,557 ve 0,603). Sikloplejili WASS ve skiaskopi ölçümlerine ait Blant Altman analizi ile elde edilen sferik ekivalan fark dağılım ortalaması -0,27 D bulundu. Sonuç: Aydınlık ortamda sikloplejisiz WASS otorefraktometre ile elde edilen sferik değerlerin güvenirliğinin düşük olduğu tespit edildi. Dolayısı ile bu çalışmada otomatik cihazların ancak tarama testi amaçlı kullanılabileceği, altın standardın sikloplejili skiaskopi/retinoskopi olduğu vurgulanmıştır.

Objective: To investigate the impact of physiologic pupil changes on the accuracy of the Welch Allyn SureSight (WASS; Welch Allyn, Skaneateles Falls, New York) hand-held autorefractor in photopic and scotopic conditions. Materyal and Method: Data are reported for 57 children, aged 1- to 5-years-old, with no ocular abnormalities. Each of the children was tested in the following order: WASS non-cycloplegic refraction in photopic and scotopic conditions, WASS cycloplegic refraction and cycloplegic retinoscopic refraction by an experienced pediatric ophthalmologist. Analysis variables included age (months) and refraction (sphere, cylinder, axis) of right eye. Results: Data were successfully obtained on 76% of children using WASS and 96% with retinoscopy. The mean WASS non-cyloplegic spherical equivalent (SE) in photopic and scotopic conditions were 0.97±0.60 (range:-0.63 to 2.38) D and 1.85±0.59 D (range: 0.38 to 3.50), respectively. The mean WASS cyloplegic SE was 1.95±0.95 D (range:-0.35 to 3.50). The mean SE obtained by cyloplegic retinoscopy was 2.23±0.78 (range: 1.00 to 4.00) diopters (D). WASS non-cyloplegic refraction in photopic conditions were significantly different from other measurements (p <0.001 for all). There was no difference in cylindrical values among WASS non-cyloplegic refraction in photopic and scotopic conditions, WASS cyloplegic refraction and retinoscopy (p=0.992, 0.557, and 0.603, respectively). Conclusion: The reliability of the noncyclopleged autorefractor spheric measurements with the WASS was low in photopic condition. Therefore, in this study it was emphasized that autorefractometers were useful as screening tools and the gold standard technique was manual retinoscopy.
Welch allyn suresight autorefractometer measurements in photopic and scotopic conditions in children aged 1-5 years
Keywords: Retinoskopi; Refraksiyon; Oküler; Retinoscopy; Refraction; Ocular