Parkinson hastalarında fiziksel aktivite düzeyi ile bilişsel durum arasındaki ilişki - Saygılı, Beyza Nur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Parkinson hastalığı, motor ve non-motor semptomlarla karakterize kompleks, progresif bir sendromdur. Parkinson hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilmekle birlikte bilişsel durum bozukluğu, Parkinson' un erken döneminde ortaya çıkan fonksiyonel limitasyonların oluşumunda etken olarak gösterilmektedir. Hastalığın güncel tedavisi semptomlarla mücadeledir. Bu noktada semptomları oluşturan faktörler üzerine yoğunlaşılmalıdır. Çalışmamızın amacı Parkinson hastalarında fiziksel aktivite düzeyinin bilişsel durum ile ilişkisini ortaya çıkartmaktır. Çalışmamız Parkinson tanısı almış 30 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalığın evresine belirlemek üzere "Hoehn ve Yahr Skalası (HY)"; bireylerin bilişsel fonksiyonlarını belirlemek üzere "Montreal Bilişsel Değerlendirme (MOBİD) Ölçeği"; bilişsel ve fiziksel fonksiyonlarını değerlendirmek için "Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ)" ve fiziksel aktivite durumunu belirlemek üzere "Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği (UFAÖ)" uygulanmıştır. Değerlendirme sonuçlarına göre; fiziksel aktivite düzeyi düşük olan hastalarımızda MOBİD puanının anlamlı olarak daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır (p<0.01). Bireylerin bilişsel durumları ayrıca BPHDÖ' nin mental durum, davranış ve ruhsal durumu ölçen bölümü (1.bölüm) ile değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonucunda BPHDÖ 1. bölümü ve UFAÖ arasında negatif yönde anlamlı sonuç bulunmuştur (p<0.01). Çalışmamızın sonuçlarının, Parkinson hastalığında fiziksel aktivite düzeyinin bilişsel fonksiyonlarla yakından ilişkili olduğunu kanıta dayalı olarak gösterdiği kanısındayız.

Parkinson' s disease is a complex, progressive syndrome characterized by motor and non-motor symptoms. Although the symptoms of Parkinson' s disease can be various personally, cognitive impairment is a factor of functional constraints in early stages of Parkinson's disease. The current treatment of the disease is the combat with the symptoms. At this point, the factors that cause the symptoms should be under focus. The aim of this study was to determine the relationship between the level of physical activity and cognitive status in patients with Parkinson' s disease. Our study was conducted on 30 patients with Parkinson' s disease. "Hoehn and Yahr Scale (HY)" was used to determine the stage of the disease; "The Montreal Cognitive Assessment (MOCA)" Scale seeks to determine the cognitive functions of individuals; "Unified Parkinson' s Disease Rating Scale (UPDRS)" used to evaluate cognitive and physical functions and "International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)" Short Form used to determine the status of physical activity. According to the results of the study, the MOCA score was significantly lower in patients with low levels of physical activity (p<0.01) The cognitive status of individuals is also evaluated by the UPDRS, which measures the mental state, behavior and mental state (part 1). As a result of our research, a significant negative result was found between the first part of the UPDRS and IPAQ (p<0.01). The results of our study show that the level of physical activity in Parkinson's disease is closely related to cognitive functions.
The relationship between physical activity level and cognitive status in parkinson' s disease patients
Keywords: Parkinson; Bilişsel Durum; Fiziksel Aktivite; MOBİD; Parkinson; Cognitive Status; Physical Activity; MOCA