Voleybolcularda okülo-motor egzersizlerin dinamik görme keskinliği, denge ve performans üzerine etkisi - Yazgan, Elif Aleyna (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Performansı desteklemek için, sporcuların sadece fiziksel ve motor yeteneklerini değil, aynı zamanda görsel ve algısal-bilişsel becerilerini de geliştirmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada okülo-motor egzersizlerin kadın voleybolcuların denge, dinamik görme keskinliği ve performansları üzerindeki etkisininin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen en az 3 yıldır voleybol oynayan 16-26 yaş aralığındaki 52 kadın voleybolcu müdahale (n=26) ve kontrol grubu (n=26) şeklinde randomize olarak iki gruba ayrıldı. Müdahale grubuna rutin antrenmanlarına ek olarak sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere, haftada 6 gün, 4 hafta boyunca okülo-motor egzersiz programı uygulandı. Kontrol grubu rutin antrenmanlarına devam etti. Tüm katılımcıların dinamik görme keskinliği Dinamik Görme Keskinliği Testi (DGKT) ile ölçüldü. Statik dengeleri Flamingo Denge Testi (FDT) ile, dinamik dengeleri Y Denge Testi (YDT) ile değerlendirildi. Sıçrama performansları Dikey Sıçrama Testi (DST) ile ve reaksiyon süreleri Nelson El Reaksiyon Testi (NERT) ile ölçüldü. Tüm değerlendirmeler tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez yapıldı. Müdahale grubunda tedavi sonrası denge, DGK, reaksiyon süresinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görüldü (p<0,05), DST'de görülmedi. Kontrol grubunda sonuç ölçümlerinden sadece DST'de anlamlı artış vardı (p<0,05), ve DGK ve reaksiyon sürelerinde anlamlı azalma saptandı (p<0,05). Tedavi sonrası değerlerde müdahale grubu lehine FDT ve NERT sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü (p<0,05). Voleybolcularda okülo-motor egzersizler reaksiyon süresi, dinamik görme keskinliği ve dengeyi iyileştirerek oyunlar sırasında üst düzey verimlilik elde edilmesine katkıda bulunabileceği ancak performansı iyileştirmek için daha uzun süreler ve spor branşına özgü görsel egzersizlerin uygulanmasına ihtiyaç duyulabileceği gösterildi.

To support performance, athletes need to improve not only their physical and motor abilities, but also their visual and perceptual-cognitive skills. There are few studies about the effect of visual skills training on the functional skills and performance of athletes. In this study, the aim was to investigate the effect of oculo-motor exercises on balance, dynamic visual acuity and performance of female volleyball players. A total of 52 female volleyball players aged 16-26 years who played volleyball for at least 3 years were randomly divided into two groups as the intervention (n = 26) and the control group (n = 26). In addition to routine training, the intervention group received an oculo-motor exercise program twice a day in the morning and evening, 6 days a week, for 4 weeks. The control group continued their routine training. Dynamic visual acuity of all participants was measured with the Dynamic Visual Acuity Test (DVA). Static balance was evaluated with the Flamingo Balance Test (FBT) and dynamic balance with the Y Balance Test (YBT). Jump performances were measured with the Vertical Jump Test (VJT) and reaction times with the Nelson Hand Reaction Test (NERT). All evaluations were done twice, before and after the study. A statistically significant improvement was observed in balance, DVA and reaction time after treatment in the intervention group (p <0.05), but not for VJT. In the control group, only VJT increased significantly (p <0.05), and there was a significant decrease in DVA and reaction times (p <0.05). A statistically significant difference was observed in FBT and NERT results in favor of the intervention group in post-treatment values (p <0.05). Oculo-motor exercises in volleyball players can contribute to achieving high-level efficiency during competitions by improving reaction time, dynamic visual acuity and balance; however, longer-term implementations and sports-specific visual exercises may be needed to improve performance.
The effect of oculo-motor exercises on dynamic visual accuracy, balance and performance in volleyball players
Keywords: Denge; Görsel Egzersizler; Okülo-motor; Performans; Voleybol; Balance; Oculo-motor; Performance; Visual Exercises; Volleyball