Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin problem çözme becerisinin tıbbi hata eğilimine etkisi - Türe, Fatma (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin problem çözme becerisinin tıbbi hata eğilimine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da yer alan kamu ve özel hastanelerin genel YBÜ, yenidoğan YBÜ, pediatrik YBÜ, kardiyovasküler cerrahi YBÜ ve koroner YBÜ kliniklerinde görev alan 18 yaş ve üzeri hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın yürütüldüğü 6 aylık sürede kriterlere uygun toplam 804 hemşireye ulaşıldı. Çalışmanın verileri, birinci bölümde sosyodemografik ve mesleki özellikler, ikinci bölümde Problem Çözme Envanteri (PÇE) ile ilgili özellikler, üçüncü bölüm Hemşirelerin Tıbbi Hata Eğilimi Ölçeği (HTHEÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 20.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin, yaş ortalaması 26,96±4,389 olup, çoğunluğu kadın, yarısından fazlası bekar ve lisans mezunu, %93,8'i klinik hemşiresi idi. Hemşirelerin PÇE toplam puan ortalaması 58,644±15,533 olup problem çözüm becerileri orta düzeyde bulundu. Çalışmadaki hemşirelerin HTHEÖ toplam puanı 4,944±0,216 olarak belirlenip hemşirelerin tıbbi hata eğilimlerinin düşük olduğu belirlendi. Problem çözme becerisi ile tıbbi hata eğilimi toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p=0,000<0,05).

This study was conducted as a descriptive, relationship-seeking and cross-sectional study to determine the effect of problem solving skills of nurses working in intensive care units on medical error tendency. The sample of the study consisted of nurses aged 18 and over working in general ICU, neonatal ICU, pediatric ICU, cardiovascular surgery ICU and coronary ICU clinics of public and private hospitals in Istanbul. A total of 804 nurses who met the criteria were reached during the 6-month period of the study. The data of the study were collected by using socio-demographic and occupational characteristics in the first part, characteristics related to Problem Solving Inventory (PSI) in the second part, and Medical Error Tendency Scale (HSSE) of the nurses in the third part. The data obtained from the study were analyzed using IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 20.0. Number, percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. The mean age of the nurses participating in the study was 26.96 ± 4,389, mostly women, more than half single and graduate, 93.8% of them were clinical nurses. The mean score of PSI of the nurses was 58,644 ± 15,533 and the problem solving skills were found to be moderate. The total score of the HSSE was found to be 4,944 ± 0,216 and the nurses' medical error tendency was low. A significant relationship was found between problem solving ability and medical error tendency total scores (p = 0.000 <0.05).
The effect of problem solving skills of nurses working in intensive care units on medical error tendency
Keywords: Problem Çözme Becerisi; Tıbbi Hata Eğilim; Yoğun Bakım Ünitesi; Yoğun Bakım Hemşiresi; Hemşire; Problem Solving Skills; Medical Error Tendency; Intensive Care Unit; Intensive Care Nurse; Nurse