Klimakterik dönemdeki kadınlarda fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesi, uyku ve anksiyete üzerine etkileri - Yıldız, Zuhal (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın amacı, klimakterik dönemdeki kadınlarda fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve anksiyete düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya 40-65 yaş arası ciddi bir nörolojik hastalığa sahip olmayan ve herhangi bir kanser tanısı almamış 300 kadın birey dahil edildi. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, yaşam kaliteleri Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği, uyku kaliteleri Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, anksiyete düzeyleri Beck Anksiyete İndeksi kullanılarak değerlendirildi. Katılımcıların son 6 ay içerisinde hekim gözetiminde yaptırmış oldukları, genel sağlık durumlarının bir ölçütü olarak hemoglobin, açlık kan şekeri, TSH, B12 vitamin, kolesterol- trigliserid değerleri dosyalarından alınmıştır. Çalışmanın veri analizi IBM SPSS V23 istatistik programı kullanılarak yapıldı. Katılımcıların %39,7'si fiziksel olarak aktif olmadığı, %56'sı düşük, %4,3'ü yüksek fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre fiziksel aktivite düzeyleri ile MÖYKÖ'nün psikososyal, fiziksel, cinsel boyut yaşam kaliteleri arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki saptandı (p<0,005). Fiziksel aktivite düzeyi yüksek kadınların uykuya geçiş süreleri daha kısa bulundu (r= -0,143). Fiziksel aktivite skoru ile anksiyete düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,005). MÖYKÖ'nün tüm skorları ile PUKİ ve BAI skorları arasında anlamlı ilişki tespit edildi (p<0,005). Anksiyete düzeyi ile PUKİ' nin uyku etkinliği hariç tüm alt parametreleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki belirlendi (p<0,005). Çalışmamızın sonuçları klimakterik dönemdeki kadınlarda fiziksel aktivitenin yaşam kalitesi için önemini ortaya koymuştur. Bu dönemdeki semptomları azaltmak ve iyilik halini arttırmak için çeşitli fiziksel aktivite önerilerinde bulunulması gerektiği düşünülmektedir.

This study aims to examine the relation between physical activity levels and quality of life, quality of sleep and anxiety levels of women in climacteric period. The study includes 300 women between 40-65 ages who have no neurological disease or cancer. International Physical Activity Questionnaire was used to measure physical activity levels, Menopausal Quality of Life Scale to measure the quality of life, Pittsburgh Sleep Quality Index to measure the quality of sleep and Beck Anxiety Inventory to measure anxiety levels of participants. Hemoglobin, pre-prandial blood sugar, TSH, vitamin B-12 and cholesterol-triglyceride levels were received from medical records of patients as an indicator of their general state of health during last 6 months. The data from the study has been analyzed with IBM SPSS V23. It has been discovered that 39.7% of participants are not physically active, 56% have low activity levels and 4.3% have high activity levels. According to the results of the research, a significant relationship was found between physical activity levels and psychosocial, physical and sexual dimension quality of life of the MÖYKÖ (p<0.005). Women with high levels of physical activity had shorter transition times to sleep (r = -0.143). There was no significant relationship between physical activity score and anxiety level (p> 0.005). Significant correlation was found between all scores of MÖYKÖ with PSQI and BAI scores (p <0.005). Anxiety level was positively correlated with all parameters of PSQI except sleep activity (p <0.005). The results of our study revealed the importance of physical activity for quality of life in women with climacteric period. It is thought that various physical activity suggestions should be made in order to reduce the symptoms and increase the well-being during this period.
Impacts of physical activity on quality of life, quality of sleep and anxiety level of women in climacteric period
Keywords: Anksiyete; Fiziksel Aktivite; Klimakterik Dönem; Uyku Kalitesi; Yaşam Kalitesi; Anxiety; Physical Activity; Climacteric Period; Quality of Sleep; Quality of Life