Transradial koroner girişim sonrası hemostaz yönetiminin lokal damarsal komplikasyon gelişimi üzerine etkisi - Deniz, Melahat Büşra (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma radial arter aracılığı ile koroner girişim uygulanan hastalarda hemostatik gereç (kapama bandı) kalış süresinin girişim yeri komplikasyonları üzerine etkisini incelemek amacı ile tek merkezli ve karşılaştırmalı olarak planlandı. Çalışmanın evrenini Ekim 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında Mega Medipol Üniversite Hastanesi'ne günübirlik cerrahi kapsamında başvuran ve transradial yoldan tanısal koroner girişim uygulanacak örneklem grubunu 200 hasta oluşturdu. Araştırma Ardışık birebir randomize kontrollü tek merkezli ve karşılaştırmalı bir çalışma olarak planlandı ve uygulandı. Hasta bireylerin tanıtıcı özelliklerini ve olası komplikasyonları etkileyebilecek değişkenler ile ilgili verileri toplamak üzere araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama formu ile toplandı. Kapama bandının kalış süresine göre (1 ya da 2 saat) hastalar iki gruba ayrıldı ve randomizasyon yöntemi ile ardışık birebir olarak gerçekleştirildi. Veri toplama formu ile elde edilen sonuçlar frekans, yüzdelik ve ki- kare testleri ile değerlendirildi. Komplikasyon gelişimi açısından bakıldığında gerek bası süresi, gerekse diğer risk faktörleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Lokal damarsal komplikasyonların (kanama, ağrı, hematom, tromboz) gelişimi açısından kapama bandı kalış sürelerinin istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermediği, kapama bandının izlemi kapsamında tüm gruplarda lokal damarsal komplikasyonlara az rastlandğı bulundu. Kapama bandı kalış süresinin 1 saat olması komplikasyon sayısını arttırmadığından, hospitalizasyon süresinin kısaltılmasında rol oynayabilir. Kapama bandı kalış süresinin lokal damarsal komplikasyonlardan ekimoz gelişme riski üzerinde etkili olduğu görüldü.

This study was planned as a single center and comparative study to determine the effect of hemostatic device (closure band) duration on the site of the complications in patients undergoing coronary intervention via radial artery. The study population consisted of 200 patients who were admitted to Mega Medipol University Hospital between October 2015 and February 2016 and underwent diagnostic coronary intervention for transradial route. The study was planned and performed as a single-step, randomized controlled trial. The data were collected by the researcher's data collection form to collect data about the variables that may affect the identifiable characteristics of the patients and the possible complications. The patients were divided into two groups according to the duration of the closure (1 or 2 hours) and were chosen consecutive identical by randomization. The results obtained by the data collection form were evaluated by frequency, percentage and chi-square tests. In terms of complication development, no statistically significant difference was found between the groups in terms of pressure and other risk factors. The reason why there is no difference between the groups in terms of development of complications can be related to the quality of nursing care and the duration of the closure band. The local vascular complication rate in both groups was found to be low in terms of effective nursing observation of the site. The duration of closure band stay was effective on the risk of ecchymosis due to local vascular complications.
The effect of hemostasis management after transradial coronary intervention on the development of local vascular complication
Keywords: Radial Arter; Koroner Girişim; Hemostatik Gereç; Damarsal Komplikasyonlar; Hemşirelik Bakımı; Radial Artery; Coronary Intervention; Hemostatic Materials; Vascular Complications; Nursing Care