Pediatri ünitelerinde çalışan hemşirelerin duyarlı sevgi düzeyleri ile merhamet düzeyleri arasındaki ilişki - Orhan, Elif (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Pediatri ünitelerinde çalışan hemşirelerin duyarlı sevgi düzeyleri ile merhamet düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışma, tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma, Kasım 2019- Mart 2020 zaman aralığında İstanbul'da bulunan beş özel ve iki devlet hastanesinin pediatri ünitelerinde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini; pediatri ünitelerinde çalışan hemşireler, örneklemini ise araştırmaya katılmaya gönüllü toplam 278 hemşire oluşturdu. Veriler "Tanıtıcı Bilgi Formu", "Duyarlı Sevgi Ölçeği" ve "Merhamet Ölçeği" kullanılarak toplandı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Araştırmaya katılan hemşirelerinin %88,8'inin kadın, %46'sının 26-35 yaş aralığında, %76,3'ünün lisans ve üzeri mezunu olduğu, %66,5'inin devlet hastanesinde çalıştığı, %55,4'ünün 1-3 yıl çalışma deneyiminin olduğu, %39,2'sinin pediatri servislerinde çalıştığı, %59,7'sinin 1-5 yıl bulundukları ünitede çalıştığı, %69,4'ünün bekar ve %84,2'sinin ise çocuk sahibi olmadığı belirlendi. Hemşirelerin "Merhamet Ölçeği" toplam puan ortalaması 69,827±8,968; "Duyarlı Sevgi Ölçeği" toplam puan ortalaması ise 103,590±19,427 bulundu. Araştırmaya katılan hemşirelerin "Merhemet Ölçeği" ve "Duyarlı Sevgi Ölçeği" toplam puan ortamaları ile ölçeklerin tüm alt boyutları arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). Örneklem grubunda yer alan hemşirelerin "Merhamet Ölçeği" Paylaşımların Bilincinde Olma Alt Boyutu puanları ile görev süresi arasında; Bağlantısızlık Alt Boyut puanları ile Çalışılan Birim arasında; İlişki Kesme Alt Boyut puanları ile çalışılan kurum ve medeni durum arasında istatistiksel anlamlı farklılık tespit edildi (p<0.05). Bu sonuçlar ışığında; pediatri hemşirelerine hizmet içi eğitimler ile öğrenci hemşirelere ise müfredat programlarına merhametli bakım konularının ile eklenmesiyle merhamet duygusunun ve duyarlı sevginin geliştirileceği ve uygulamaya geçirilebileceği düşünülmektedir.

This work is planned as being complementary in order to determine the relationship between sensitive love levels and compassions levels of nurses those work at department of pediatrics. This research is done in Istanbul's 5 private and 2 public hospitals' departments of pediatrics time invental November 2019- March 2020. The population of this research consists of nurses of pediatrics while the sample group consists of 278 nurses who attended to this research voluntarily. Data is collected by using "Introductory Information Form", "Sensitive Love Scale" and "Compassions Scale". Later, these data are analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0. It's determined that the profiles of the nurses those attended the research were as: 88.8% are women, 46% are in 26-35 age range, 76.3% have bachelor and upper degrees, 66.5% work at public hospitals, 55.4% have 1-3 years of working experience, 39.2% work at departments of pediatrics, 59.7% work 1-5 years at their departments, 69.4% are single and 84.2% have no kids.The point average of the nurses for the Mercifulness Scale was determined as 69,827±8,968 while their point average for the Sensitive Love Scale was determined as 103,590±19,427. Later, the statistical discrepancy between the Mercifulness Scale points and Sensitive Love Scale points were detected (p<0.05). A significant statistical discrepancy is found between the nurses' subscale points of Awareness of Sharing in Compassions Scale and term time, between their subscale points of Disconnectedness and units of work and between their subscale points of Break-off and units of work and their marital status (p<0.05)It's thought that sense of mercifulness and sense of sensitive love can be improved and implemented by infusing the notions of compassions care and sensitive love into the nurses of pediatrics departments during in-service trainings and by adding them to curriculum.
Relationship between sensitive love levels and compassi?ons levels of nurses those work at department of pediatrics
Keywords: Merhamet; Duyarlı Sevgi; Pediatri; Hemşire; Compassions; Sensitive Love; Pediatrics; Nurse