Havale - İslamoğlu, Gülşah (My University, 2019)
Havale, çifte yetkilendirme ihtiva eden ve üçlü ilişki kuran bir hukukî işlemdir. Bahse konu yetkiler, havale ödeyicisine verilen ödeme yetkisi ve havale alıcısına verilen ödemeyi kabul yetkisidir. Havalenin köşelerini oluşturan üç taraf arasında üç farklı ilişki meydana gelmektedir. Bu ilişkiler; karşılık, bedel ve havale ilişkisidir. Havale iradesini açıklayan havale eden ile havale ödeyicisi arasındaki ilişkiye karşılık ilişkisi denir. Havale edenle alıcı arasındaki ilişki, bedel ilişkisidir. Havale ödeyicisinin kabul açıklamasıyla kurulan, havale ödeyicisi ve havale alıcısı arasındaki ilişkiye de havale ilişkisi denir. Havale soyut bir işlem olup, karşılık ve bedel ilişkilerinden bağımsızdır. Bu sebeple havalenin bir borcun ifası için gerçekleştirildiğinin yazılı olarak ispatlanması gerekmektedir. Havalenin gerçekleşmesi şekil şartına bağlı değildir. Havale eden, havale alıcısına verdiği yetkiyi her zaman geri alabilmektedir. Bu makalede, havale hakkında temel bilgiler verilmiş, havalenin tanımı ve özellikleri, benzer işlemlerle ilişkileri, havaleye katılan tarafların üçlü ilişkileri ve havalenin sona ermesi incelenmiştir.

Remittance is a triangular relationship and it involves double authority. Remitter gives the authority of payment to sender and collecting power to drawee. There are three different relationships between the three sides that form the corners of the remittance. These relationships are cover, value and remittance relationships. Cover relationship is between the remitter who is explaining want to transfer and the remittance payer. Value relationship is between the remitter and remittance receiver. Remittance relationship is between the remittance payer and remittance receiver. Remittance is an abstract transaction and it is independent of the relationship of value and cover. So, it is necessary to prove in writing that the transfer is carried out for the performance of a debt. The remittance is not dependent on the shape condition. The remitter can always take back the authorization given to the transfer recipient. In this article, basic information of remittance, legal framework of remittance systems, definition of remittance, feature of remittance, relationships with similar transaction, triangular relationships between sides of remittance and the end of the remittance are explained.
Remittance
Keywords: Havale; Üçlü İlişki; Kripto Para; Akreditif; Kredi Kartı; Remittance; Triangular Relationship; Cryptocurrency; Letter of Credit; Credit Card