Herbal preparations used against fatty liver disease: Systematic review - Karadağ, Ayşe Esra; Demirci, Fatih (Turkiye Klinikleri, 2022)
The fatty liver disease is defined as more than 5% of liver histiocytes filled with fatty vacuoles, depending on diet and indepen- dent of alcohol consumption. As it is known, fatty liver and related dis- orders are common, but still have no effective treatment. It is one of the important health problems in developed countries, associated with social and economic problems. Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is among the most common chronic metabolic disorders. It was observed that the prevalence of NAFLD has increased significantly worldwide in recent years. With advancing obesity epidemics, NAFLD has become the most common cause of chronic liver disease both in adults and children. Therefore, the clinical and economic burden of the disease is remarkable and increasing within the health system. While fatty liver is a metabolic disorder that has no definite drug treatment today, there are some traditional preparations used for this purpose as ethnobotanically. According to ethnobotanical studies in the current lit- erature associated to liver diseases; various in vitro, in vivo, or clinical experimental studies were reported with successful results. Thus, in this present review, studies on natural sourced raw materials, herbal for- mulations related to liver diseases, especially fatty liver, obesity, hy- perlipidemia were compiled mainly from ethnobotanical origin.

Beslenmeye bağlı, alkol tüketiminden bağımsız karaciğer his- tiositlerinin %5’ten fazlasının yağ vakuolleriyle dolu olması “yağlı ka- raciğer hastalığı” olarak tan ımlanmaktadır. Bilindiği üzere karaci ğer yağlanması ve karaciğer yağlanmasına bağlı rahatsızlıklar sık görülen ancak günümüzde kanıtlanmış etkin bir tedavisi olmayan metabolik ra- hatsızlıklardır. Ülkemizde de önemli sa ğlık sorunlarının başında gel- mekte olup, sosyal ve ekonomik problemleri beraberinde getirmektedir. Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, gelişmiş ülkelerde en yaygın kro- nik metabolik rahats ızlıklar arasındadır. Son y ıllarda alkole ba ğlı ol- mayan yağlı karaciğer hastalığı prevalansının dünya genelinde önemli bir şekilde arttığı gözlenmiştir. İlerleyen obezite salgınları ile nonalko- lik yağlı karaciğer hastalığı, erişkinlerde ve çocuklarda kronik karaci- ğer hastalığının en yayg ın nedeni hâline gelmi ştir. Bu nedenle ya ğlı karaciğer hastalığının klinik ve ekonomik yükü dikkate de ğerdir. Ka- raciğer yağlanması, günümüzde kesin bir ilaç tedavisi olmayan bir me- tabolik rahats ızlık iken, halk aras ında bu amaçla kullan ılan baz ı geleneksel preparatlar mevcuttur. Karaciğer rahatsızlıklarında bitkiler etnobotanik çalışmalarda yer almış; çeşitli in vitro, in vivo veya klinik deneysel araştırmalarda yer almış olup, başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu derlemede, bilhassa karaciğer yağlanması, obezite, hiperlipidemi başta olmak üzere karaciğer rahatsızlıkları ile ilişkili bitkiler, bitkisel formü- lasyonlar ve bitkilerden elde edilen do ğal kaynaklı ham maddeler ile yapılan çalışmalar listelenmiştir. Gerek halk arasında kullanımları içe- ren, gerek deneysel çalışmaları (in vivo ve klinik çalışmalar) içeren ma- kaleler derlenmiş ve özetlenmiştir.
Karaciğer yağlanmasına karşı kullanılan bitkisel preparatlar: Sistematik derleme
Keywords: Fatty Liver; Extract; Herbal Drug; Natural Product; Karaciğer Yağlanması; Ekstre; Bitkisel İlaç; Doğal Ürün