Diyabetik açık kalp ameliyatı olan hastalarda kan transfüzyonunun erken dönem akciğer fonksiyonlarına etkisi - Sezer, Sagibe Ülkü (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Kalp cerrahisinde kan transfüzyonu ile pulmoner komplikasyonlar arasında bir ilişki vardır. Bu çalışmada, açık kalp ameliyatına alınmış diyabetik hastaların kan kullanımıyla birlikte gelişen post-op erken dönem akciğer fonksiyonlarını araştırmayı amaçladık. İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi biriminde 1 Ocak 2021 ile 1 Ocak 2022 tarihleri arasında açık kalp ameliyatı olan ve kardiyopulmoner bypass uygulanan, diyabetik 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalardan kan transfüzyonu uygulananlar Grup 1, kan transfüzyonu uygulanmayanlar Grup 2 olarak ayrılmıştır. Her grupta 30 hasta bulunmaktaydı. Hastalarda operasyon öncesi ve sonrası ilk 24 saatteki entübasyon süresi, akciğer komplikasyonları, akciğer ödemi varlığı, post-op ilk 24 saat drenaj, kardiyopulmoner bypass süreleri, konfüzyon, deliryum, iskemik sorunlar, post-op komplikasyonlar not edildi. Grup 1 ve 2 klinik özelliklere göre karşılaştırıldığında, grupların total bypass süreleri, aortik kross klemp süreleri ve entübasyon süreleri istatistiksel olarak farklılık göstermekteydi (p değerleri sırasıyla 0,009; 0,02 ve 0,003). Buna göre Grup 1 ve 2'de total bypass süresi sırasıyla 123,29±36,65 dk ve 96,52±26,88 dk; aortik kross klempsüreleri 77,70±32,65 dk ve 58,28±19,58 dk; entübasyon süreleri 24,45±8,55 dk ve 19,68±8,92 dk olarak tespit edilmiştir. Gruplarda ameliyat sonrası dönemde meydana gelen akciğer ödemi, deliryum ve konfüzyon ile iskemik sorun yaşayan hastaların oranları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmezken klinik olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Akciğer ödemine, deliryuma ve iskemik sorunlara yakalanan hasta sayıları transfüzyon alan grupta daha fazla iken konfüzyona giren hasta sayısı transfüzyon almayan grupta daha fazla tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, kan transfüzyonunun artmış akciğer ödemi, deliryum ve atrial fibrilasyon riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu hastalardayoğun bakım ünitesinde kalış süresini ve mortaliteyi de arttırdığı soncuna varılmıştır.

There is a relationship between blood transfusion and pulmonary complications in cardiac surgery. In this study, we aimed to investigate the early post-op lung functions that develop with the use of blood in diabetic patients who underwent open heart surgery. Sixty diabetic patients who underwent coronary bypass grafting and underwent cardiopulmonary bypass between January 1, 2021 and January 1, 2022 in the Department of Cardiovascular Surgery of Istanbul Bağcılar Training and Research Hospital were included in the study. Among these patients, those who received blood transfusion were divided into Group 1, and those who did not receive blood transfusion were divided into Group 2. There were 30 patients in each group. Intubation time, pulmonary complications, presence of pulmonary edema, post-op drainage in the first 24 hours, cardiopulmonary bypass times, confusion, delirium, ischemic problems, and post-op complications were noted in the patients before and after the operation. When groups 1 and 2 were compared according to clinical characteristics, the total bypass times, aortic cross clamp times and intubation times of the groups were statistically different (p values 0.009, 0.02 and 0.003, respectively). Accordingly, the total bypass time in Groups 1 and 2 was 123.29±36.65 minutes and 96.52±26.88 minutes, respectively; aortic cross clamp times 77.70±32.65 min and 58.28±19.58 min. When the rates of patients with pulmonary edema, delirium, confusion and ischemic problems occurring in the postoperative period in the groups were compared, no statistically significant difference was found between the groups, but clinically significant differences were detected. While the number of patients with pulmonary edema, delirium and ischemic problems was higher in the transfusion group, the number of confused patients was higher in the non- transfusion group. In conclusion, this study shows that blood transfusion is associated with an increased risk of pulmonary edema, delirium, and atrial fibrillation. It was concluded that blood transfusion increased the length of stay in the intensive care unit and mortality in these patients.
The effect of blood transfusion on early lung functionsin diabetic patients with open heart surgery
Keywords: Akciğer Fonksiyonları; Akciğer Ödemi; Diyabet; Kardiyopulmoner Bypass; Koroner Arter Bypass Greftleme; Cardiopulmonary Bypass; Coronary Artery Bypass Grafting; Lung Functions; Pulmonary Edema