Gebelikte değerlendirilen servikovajinal smear testi güvenilir mi? - Aktün, Lebriz Hale; Aykanat, Yeliz; Gökdağlı Sağır, Fulya (My University, 2017)
Erken gebelik haftasında alınan servikovajinal smear testi (CVS) sonuçlarının postpartum dönemde alınan cvs sonuçları ile kar- şılaştırılıp, yeterliliğinin sorgulanmasını amaçladık. Çalışmaya 2014-2016 yılları arasında gebeliğin ilk trimestrında hastaneye başvuran 179 hasta dahil edildi. Prospektif yapılan çalışmada, gebelikte alınan CVS sonuçları ile postpartum 8. haftadan sonra alınan CVS sonuçları karşılaştırıldı. Takibe alınan hastaların 82’si vajinal doğum, 97’si sezaryen (C/S) ile doğurtuldu. Doğum şekli- nin CVS sonuçları üzerindeki etkisi değerlendirildi. Gebelikte ve postpartum dönemde alınan CVS sonuçlarında displazi izlenme- di. Postpartum CVS sonuçlarında C/S ve vajinal doğum arasında fark görülmedi (p>0.05). Postpartum hiçbir hastada düşük ya da yüksek dereceli servikal displazi tespit edilmedi. Gebelikte ve postpartum dönemde alınan servikal yayma sonuçlarını değer- lendirdiğimiz bu çalışmada, gebelik sürecinde alınan CVS sonuç- larının güvenilir olduğunu ve postpartum süreçteki CVS sonuçları ile benzerlik gösterdiğini saptadık. Gebelik sürecinde alınan CVS testinin rutin taramaya eklenmesinin, serviks kanseri tarama programında yakalanamayan hastaların saptanmasına katkısı olacağını düşünüyoruz.

In this prospectively designed study, we aimed to determine the accuracy of cervicovaginal smear tests performed during preg- nancy by comparison with postpartum test results. Between 2014, and 2016, 179 pregnant women were included in the study. Of 179 pregnant women 82 were delivered vaginally, 97 by C/S. CVS test results obtained during first trimester of pregnancy and at postpartum 8 weeks after delivery were compared. No statisti- cally significant difference was found between women delivered vaginally and those delivered by cesarean section with respect to age, parity and gravida. All cervicovaginal smear results were negative for intraepitelial lesions and malignancy. No significant difference was found between vaginal and C/S delivery groups as for CVS results (p>0.05). In both groups there were no progres- sion to low grade or high intraepitelial displasia. In this study by comparing CVS results obtained during pregnancy and postpar- tum period, we concluded that CVS test results obtained during pregnancy are reliable, and we have also demonstrated that the- se results have similarities with postpartum CVS results. We think that inclusion of CVS test results obtained during pregnancy in routine screening tests will contribute to pick up the patients who were not detected in servical cancer screening programs.
Are cervicovaginal smear tests reliable during pregnancy?
Keywords: Gebelik; Servikovajinal Smear; Postpartum; Pregnancy; Cervicovaginal Smear Test; Postpartum