Tip 2 diyabetli hastaların diyabet hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi ve bu hastalara farmasötik bakım sağlanmasında klinik eczacının rolü - Türk, Ayşe Nur (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Tip 2 diabetes mellitus (T2DM) dünya çapında giderek artan prevelansıyla gözlenen ve hayat boyu tedavisi mümkün olmayan bir metabolik hastalıktır. Uluslararası Diyabet Federasyonu küresel diyabet prevalansının hızla ve tehlikeli bir bir biçimde artış gösterdiğini belirtmiştir. 2012 yılında 371 milyon kişinin bu hastalıktan muzdarip olduğu gözlenmiştir. Tip 2 diabetes mellitus direkt etkileriyle hastanın hayatını kötü yönde etkilediği gibi, dikkatli ve özenli bir tedavi süreci izlenmediği takdirde, beraberinde gelebilen komplikasyonlarla da hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Bu noktada doğru tedavi planının uygulanması ve klinik eczacının tedavideki rolü büyüktür. Bununla birlikte hastanın hastalığı hakkındaki bilgi düzeyinin önemi ve tedavi sürecine etkisi çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı tip 2 diyabetli hastaların bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve tedaviye olan etkisini ortaya koymaktır. Çalışmamız Muğla ilinde Merve Eczanesi'nde Ocak 2018-Mart 2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Diyabet tanısı konulmuş 50 katılımcı ile yapılan kesitsel araştırmamızda, 20 soruluk anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS 23.0 istatistik programı kullanılmış, bulgular %95 güvenaralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmeye alınmıştır. Değerlendirilmeye alınan hastaların, hastalıklarıyla ilgili bilgi ve bilinç düzeylerinin tedavi sürecini etkilediği istatistiksel olarak gözlenmiştir. Klinik eczacı ve diğer sağlık çalışanları tarafından bu etkenin öneminin kavranması, diyabete yönelik eğitimlerinin arttırılmasını sağlayacak, hastanın bilgi düzeyinden kaynaklı problemleri önleyecektir.

Type 2 Diabetes is a common uncurable metabolic disorder with worldwide increasing prevalance. International Diabetic Association noticed that there is a very fast and alarming increase in the worldwide prevalance of Diabetes. In 2012, diabetic population around the world has reached 371 million people. Untreated or undertreated Type 2 Diabetes does affect the quality of life of the patients both directly by symptoms and undirectly by short term and long term complications. In addition to the direct effects of type 2 diabetes mellitus, affects the patient's life in a bad way, if the treatment process is not followed carefully, the quality of life of the patient will be reduced. At this point, clinical pharmacist has an extremely important role in determining and executing the correct clinical treatment. Besides that, the importance of the patient's level of knowledge about the disease and its impact on the treatment process is very important. The major goal of this thesis is evaluating the diabetic patients` knowledge on diabetes and the effect of this point on treatment process. This study has been done in Merve Pharmacy of Mugla/Turkey between January and March of 2018. A questionnaire consisting of 20 multiple choiced questions has been used to evaluate 50 participants who are clinically diagnosed diabetics. SPSS 23.0 statistical program was used for the statistical analysis of the data and the findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. It has been statistically observed that knowledge levels of patients affected the treatment process. Recognising the importance of this factor by clinical pharmacists and other health professionals will increase the training for diabetes and prevent the problems arising from the patient's low level knowledge.
Investigation of the diabetic patients knowledge on diabetes and the role of clinical pharmacist in providing pharmaceutical care to them
Keywords: Tip 2 Diyabet; Hastalık Bilgisi; Klinik Eczacılık; Type 2 Diabetes; Disaese Knowledge; Clinical Pharmacy