Masa başı çalışan bireylerde beslenme durumunun ve fiziksel aktivite seviyesinin sağlıkla ilişkili yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi - Ecertaş, Büşra Meltem (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Bu çalışma masa başı çalışan bireylerin, beslenme durumu ve fiziksel aktivite seviyesinin yaşam kalitesiyle arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla, İstanbul ilinde masa başı çalışan 19- 65 yaş aralığındaki 208 bireyle yapılmıştır. Yaşam kalitesini değerlendirmek için Kısa From- 36 (KF-36), fiziksel aktivite seviyesini değerlendirmek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) uygulanmış olup, beslenme durumunu değerlendirmek için de bireylerden kayıt tutma yöntemiyle alınan üç günlük besin tüketim kaydı ile Sağlıklı Yeme İndeksi-2015 (SYİ) hesaplanmıştır. Erkeklerin ernerji, karbonhidrat, yağ ve sodyum alımları kadınlara göre yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ortalama sağlıklı yeme indeksi puanı kadınlarda 46,7±13, erkeklerde 41,4±12,8'dir, cinsiyetle SYİ puanları arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmamıştır (p>0,05). Bireylerin %64,9'u kötü diyet kalitesine sahipken, %35,1'i normal diyet kalitesine sahiptir. Sağlıklı yeme indeksinin bazı bileşenleri ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar mevcuttur (p<0,05). Kısa Form-36 bileşenlerinden, fiziksel fonksiyon, emosyonel rol güçlüğü ve mental sağlık puanları erkeklerde kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05).Vücut kütle indeksi azaldıkça KF-36'nın fiziksel fonksiyon bileşen puanı artmaktadır (p<0,05). Beslenme eğitimi alan bireylerin KF-36 genel sağlık bileşeni puanları daha yüksektir (p<0,05). Bireylerin beslenme durumları ile fiziksel aktivite seviyeleri ve yaşam kalitesi bileşenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Günümüzde masa başı çalışanların sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteye teşvik edilerek hem mevcut iş verimi arttırılabilir hem de çalışanların bazı kronik ve mesleki hastalıklardan korunması sağlanarak toplumsal sağlık masraflarının da azaltılmasına yardımcı olunabilir.

This study was conducted with 208 individuals between 19-65 years of age working in Istanbul province in order to determine the relationship between individuals' nutritional status and physical activity level with quality of life. Short From-36 (KF-36) was used to evaluate the quality of life, International Physical Activity Questionnaire (UFAA) was used to evaluate the level of physical activity, and Healthy Eating Index-2015 (HEİ-2015) with a three-day food consumption record taken from individuals to evaluate nutritional status is calculated. Men's intake of energy, carbohydrates, fat and sodium was higher than women (p<0,05). The average healthy eating index score was 46,7±13 in women and 41,4±12.8 in men, and no statistically significant difference was found between gender and SYI scores (p>0,05). While 64,9% of individuals have poor diet quality, 35,1% of them have a diet quality normal. There are statistically significant differences between some components of the healthy eating index and gender (p<0,05). Among the Short Form-36 components, physical function, emotional role difficulty and mental health scores were higher in men than in women (p<0,05). As the body mass index decreases, the physical function component score of KF-36 increases (p<0,05). Individuals who received nutrition education had higher KF-36 general health component scores (p<0,05). No statistically significant relationship was found between individuals' nutritional status, physical activity levels and quality of life components (p>0,05). Today, by promoting desk workers to healthy nutrition and physical activity, both their current work efficiency can be increased and employees can be protected from certain chronic and occupational diseases, thus reducing social health costs.
Evaluation of the effect of nutrition and physical activity level on health-related quality of life in white collar workers
Keywords: Diyet Kalitesi; Masa Başı Çalışan; Sağlıklı Yeme İndeksi-2015; Yaşam Kalitesi; Diet Quality; White Collar Worker; Healthy Eating Index-2015; Quality of Life