Hemşirelerde zaman yönetimi ve zaman yönetimini etkileyen faktörler - Yüksel, Aslı Kübra (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Sağlık kuruluşlarının başarılı olabilmelerini sağlayan hemşirelerin, zaman yönetimi kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmaları gerekir. Bu nedenle zamanı iyi yönetebilmeli ve zaman yönetimini etkileyen faktörleri en aza indirmelidir. Bu çalışma hemşirelerin zaman yönetimi ve zaman yönetimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmayı, İstanbul ilinde bir özel üniversite hastanesinde çalışan gönüllü hemşireler oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak anket çalışması uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünü sosyo-demografik özellikleri içeren "Sosyo-Demografik Durum Anketi", ikinci bölümünü ise "Zaman Yönetimi Ölçeği" oluşturmaktadır. Verilerin analizinde; demografik bilgilerde frekans ve yüzde kullanılırken; ölçekler ve boyutlarının tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama ve standart sapma; ölçek ve boyutlarının karşılaştırılmasında T testi ve Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Analizlerde Tek Yönlü Varyans (One Way ANOVA), Kruskal-Wallis H testi, LSD (varyanslar homojen olduğunda) ve Dunnet C Post Hoc (varyanslar homojen olmadığında) testleri de kullanılmıştır. Analize göre; hemşirelerin %51,0'ının 23-28 yaşları arasında, %82,5'inin kadın, %65,5'inin bekâr, %55,5'inin lisans mezunu olması ile birlikte bu faktörler zaman yönetimi planlanmasında anlamlı bir etki göstermemektedir. Zaman Yönetim Ölçeği'ne göre; Enfeksiyon Kontrol Komitesi birimi puanı 104,40 ve birimdeki hemşirelerin görev puanı 109,50 ve 21 yıl üzeri çalışan hemşirelerin puanı 111,00'dir. Sonuç olarak çalışılan birim; hastanedeki görev ve mesleki kıdem değişkenlerinde zaman yönetimine ilişkin tutum ve davranışların farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Enfeksiyon Kontrol Komitesi gibi özellikli alanlarda çalışan ve/ veya mesleki deneyimi fazla olan hemşirelerin zaman yönetimi planlanmasına önem verdikleri gözlenmiştir.

Nurses who provides the healthcare organizations to be successful have to use time management sources productively. Therefore, they should be able to manage time well and minimize the factors that affect time management. This study is done to specify whether the nurses time management and the factors affecting time management are related to sociodemographic attributes or not. The research conducted at a private university hospital which is in the province of İstanbul. The questionaire data collection techniques were applied in this study. Nurses who occupied in the hospital at the time of data collection and respond to the questionnaire properly and completely constituted the sample of the research. Data are collected by the Sociodemographic Situation Questionnaire which contains sociodemographic attributes of the nurses and Time Management Scale. In data analysis, while frequency and percentage are used for demographic information in scales and descriptive statistics of the extent, the average and the standard deviation are used. The comparison between the scale and their extent, test T and test Mann-Whitney U are used. In data analysis, One-way Variance (One Way ANOVA), Kruskal-Wallis H, LSD (when the variances are homogeneous) and tests Dunnet C Post Hoc (when the variances are not homogeneous) tests are used. According to analysis; 51,0% of nurses is 23-28 years of age, 82,5% of women, 65,5% of the single and 55,5% of graduated from the university. However, these factors do not indicate a significant effect in the time management planning. Based on Time Management scale, infection control committee unit score is 104,40, task score that nurses of this unit have is 109,50 and over 21 years of workıng nurses score is 111,0. As a result of the study, sociodemographic factors with time management, the significant relation among the unit, the task at the hospital and the experience variances at the task is observed. In the light of the results obtained, at the nurses who working in specific areas such as infection control committee and / or have professional experience has been observed that the importance of time management in nurses with the planning.
Nurses time management and factors affecting time management
Keywords: Hemşirelik; Zaman Yönetimi; Nursing; Time Management