COVİD-19 korkusunun çocuk izlemlerine etkisi: Bir Aile sağlığı merkezi örneği - Keskin, Neslihan (İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Bu araştırma Covid-19 korkusunun çocuk izlemleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız retrospektif tipte tanımlayıcı ve gözlemsel çalışma-dır. Yozgat Yerköy'de bir aile hekimliği biriminde 01.03.2019-01.03.2021 tarihleri arasında ASM ye başvuran 12-24 ay arası çocukların izlem verileri ilgili aile hekimliği bilgi sistemi (AHBS) üzerinden derlenerek ve ''Sağlık Bakanlığı Bebek Çocuk Ergen İzlem Protokolleri" adlı kılavuzdaki değerler temel alınıp değerlendirilerek gerçekleş-tirildi. Araştırmaya dahil edilen çocukların ebeveynlerinden Açık Rıza Beyanı ve Bilgilendirilmiş Onam Formu alınarak 70 örneklem ile çalışıldı. Araştırma verileri Sosyo-Demografik Veri Formu, Koronavirüs (Covid-19) Korkusu Ölçeği ve Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) kullanılarak toplandı. Çalışmaya dahil edilen 70 çocuktan %54.3'ü kız, %45.7'si erkekti. Ebeveynlerdeki Covid-19 korkusunun do-ğum boyu ve doğum tartısından, çocukların yaş ve cinsiyetinden etkilenmediği, ebe-veyn eğitim durumu, yaşı ve evde yaşayan kişi sayısı ile değişkenlik göstermediği tespit edildi. Covid-19 pozitif veya temas durumu olanların ve Covid-19 nedeni ile geciken/yapılamayan aşısı olanların Covid-19 korku puanı anlamlı değişkenlik gös-terdi (p<0,05). Sonuç olarak salgın hastalık zamanında da olsa çocukların izlem, aşı ve takip gerektiren hastalıkları için çocuk izlemleri üzerine pozitif etki oluşturulması önerilmektedir.

This research was conducted to examine the effect of fear of Covid-19 on child fol-low-up. Our study is a retrospective descriptive and observational study. Follow-up data of children aged 12-24 months who applied to the FHC between 01.03.2019 and 01.03.2021 in a family medicine unit in Yozgat Yerköy were compiled over the relevant family medicine information system (AHBS) and named "Ministry of Health Infant Child Adolescent Monitoring Protocols". It was carried out by taking the values in the guide as a basis and evaluating. Explicit Consent Statement and Informed Consent Form were obtained from the parents of the children included in the study, and 70 samples were studied. Research data were collected using the So-cio-Demographic Data Form, the Coronavirus (Covid-19) Fear Scale and the Family Medicine Information System (AHBS). Of the 70 children included in the study, 54.3% were girls and 45.7% boys. It was determined that the fear of Covid-19 in the parents was not affected by the birth length and birth weight, the age and gender of the children, and did not vary with the parental education level, age and the number of people living at home. The Covid-19 fear score of those who were positive for Covid-19 or had contact status and those who had delayed/cannot be vaccinated due to Covid-19 showed significant variability (p<0.05). As a result, it is recommended to create a positive effect on child follow-up for diseases that require follow-up, vac-cination and follow-up of children, even during the epidemic.
The effect of COVİD-19 FEAR on children's follow-up: A case of a family HEALTH center
Keywords: Aile Sağlığı Merkezi; Covid-19; Covid-19 Korkusu; Sağlam Çocuk İzlemi; Family Health Center; Covid-19; Fear of Covid-19; Follow-up of Healthy Child