Maloklüzyonun ve ortodontik tedavi zorluğunun ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi üzerine etkisi - Olkun, Hatice Kübra (İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı maloklüzyon ve ortodontik tedavi zorluğunun hasta memnuniyeti üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Kliniğine başvuran yaşları 13-35 arasında değişen 102 (65 kadın ve 37 erkek) hastaya ortodontik tedavi zorluğunu belirlemek için Tedavi Zorluğunu, Sonucunu, İhtiyacını belirleyen İndeks (Index of Complexity, Outcome and Need- ICON) ve hasta memnuniyetini (Oral Health Related Quality of Life- OHRQoL) değerlendirmek için tedavi öncesi ve sonrası Ağız Sağlığı Etki Profili (Oral Health Impact Profile-OHIP-14) anketinin Türkçe versiyonu uygulanmıştır. Yapılan ICON skorlamasına göre çalışmaya katılan hastaların % 10,8'i kolay, % 37,3'ü hafif, % 14,7'si orta zor, % 10,8'i zor ve % 25,5'i çok zor olarak sınıflandırılmıştır. OHRQoL (toplam OHIP-14 skoru ve alt ölçeklerinin skorları) değerlendirilmesinde bütün gruplarda tedavi sonrası iyileşme gözlenmiştir. Gruplar arasında toplam OHIP-14 skorlarında hem tedavi öncesi, hem de tedavi sonrasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Tedavi öncesi skorlamada en yüksek puanlar, zor grupta fiziksel ağrı ve psikolojik rahatsızlık alt ölçeklerinde, diğer gruplarda ise psikolojik rahatsızlık ve psikolojik yetersizlik alt ölçeklerinde görülmüştür. Tedavi öncesi psikolojik yetersizlik alt ölçeğinde, zor grup, orta zor gruba göre istatiksel olarak anlamlı fark göstermiştir (p = 0.048). Sonuç olarak maloklüzyonun OHRQoL üzerinde önemli ölçüde olumsuz etkisi vardır ve ortodontik tedavi hastaların yaşam kalitesini iyi yönde etkilemektedir.

The aim of this study is to evaluate the effect of both malocclusion and the difficulty of orthodontic treatment on patient satisfaction. This study includes 102 patients (65 female and 37 male) ranging from 13-35 years of age who were admitted to Istanbul Medipol University, School of Dentistry, Department of Orthodontics. Index of Complexity, Outcome and Need (ICON) was applied to evaluate the difficulty of orthodontic treatment and Turkish version of the survey of Oral Health Impact Profile (OHIP-14) was applied to evaluate patient satisfaction and quality of life (Oral Health Related Quality of Life- OHRQoL). The difficulty of the cases were classified according to the ICON scors as follows; 10.8 % of patients were easy, 37.3% were mild, 14,7 % were moderate, 10.8% were difficult and 25.5% were in very difficult group. According to OHQoRL assessment (OHIP-14 total scores and subscale scores), improvement was observed after orthodontic treatment in all groups. There was no statistically significant difference between the groups in total OHIP-14 scores, in both of the pre-treatment and after treatment evaluation. In the pre-treatment scoring system, the highest scores were seen in physical pain and psychological discomfort subscales in the difficult group, in the other groups it was seen in psychological discomfort and psychological disability subscales. The difficult group showed a statistically significant difference in subscale of pre-treatment psychological disability, compared to the moderate group (p = 0.048). In conclusion; malocclusion has a significantly negative effect on OHQoRL and orthodontic treatment positively affects on patients quality of life.
Impact of malocclusion and orthodontic treatment complexity on oral health related quality of life
Keywords: ICON; Maloklüzyon; OHIP-14; Tedavi Zorluğu; Yaşam Kalitesi; ICON; Malocclusion; OHIP-14; Quality of Life; Treatment Difficulty